Долната камара на Конгреса прие мащабния пакет за COVID кризата на Байдън

OFFNews 11 март 2021 в 13:11 1402 0

Долната камара на Конгреса в САЩ одобри пакета за подпомагане на COVID кризата на стойност 1.9 трилиона долара, предложен от новия президент на страната Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Мярката ще осигури 400 млрд. долара, разпределени на помощи от 1400 долара, и ще обхване по-голямата част от нуждаещите се американски граждани. Допълнителни средства са предвидени за подпомагане на щатските и местните власти, както и за увеличаването на финансирането за доставка на ваксини. 

След гласуването на камарата на представителите, Байдън написа в пост в Twitter: "Помощта е тук". 

От Белия дом съобщиха, че се очаква той да подпише законопроекта в петък. 

Одобрена с 220 срещу 211 гласа, мярката получи нулева подкрепа от републиканците, след седмици на ожесточени дебати в Конгреса. От своя страна, демократите описаха законопроекта като критичен отговор на пандемия, която уби над 528 000 души и остави стотици хиляди без работа. 

Министърът на финансите Джанет Йелен заяви в изявление, че приемането на законопроекта е ключов момент за американската икономика и ще ускори нейното възстановяване.

От друга страна, републиканците коментираха, че тази мярка е прекалено скъпа и необмислена, като добавиха, че най-страшната фаза на най-голямата криза в общественото здраве, от един век насам, до голяма степен вече е отминала, а икономиката вече се насочва към възстановяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови