Докладчикът на ООН за изтезанията отива в Турция

OFFNews 28 ноември 2016 в 10:56 2880 2

Снимка Sputnik

Специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер пристига в Турция, за да разследва доколко се спазва върховенството на закона в страната, четири месеца след опита за преврат.

От 15 юли насам турските власти са задържали повече от 36 хиляди души. Мелцер идва по покана на турското правителство, съобщиха от правителствената пресслужба,цитирани от БНР.

Посещението трябваше да се състои през октомври, но поради изтичането на мандата на предишния докладчик Хуан Мендес, то бе поето от  Нилс Менцер и ще продължи до 2 декември.

ООН разкритикува Турция заради масовите задържания на участници и предполагаеми помагачи на терористичната организация "Фето" на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, считан за организатор на преврата, а също и заради задържането на кюрдски политици и кметове.

Нилс Менцер посочи, че планира да посети полицейски участъци, затвори и предварителните следствия, след което ще напише доклад.

Междувременно турски медии съобщиха, че властите са освободили журналистката от турската секция на Би Би Си Хатидже Камер, която бе задържана вчера в населения компактно с кюрди областен град Диарбекир при изпълнение на служебните ѝ ангажименти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

28.11 2016 в 14:43

Да не носи обувки с връзки! По-добре мокасини, да не се навежда да ги завързва.

Поздрав!

15614

1

OTBPAT

28.11 2016 в 11:30

Бидейки докладчик на ООН има ли специални правомощия? Или като Станишев ще се разходи до врата на участъка?
 
X

Да помогнем на украинските деца!