Докладът на Мюлър: Русия се е намесила на изборите в САЩ, но Тръмп не е помагал

Последна промяна на 18 април 2019 в 20:45 2005 3

Снимка CBSnews

Русия се е намесила на изборите в САЩ през 2016 г., но не е имала "осъзната помощ" от американци. Това съобщи министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, преди да представи редактирана версия на доклада на спецпрокурора Робърт Мюлър. 

"Разследването не е установило членове на щаба на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с руското правителство при неговите дейности за намеса в изборите", заяви Бар.

Разследването на Мюлър е установило 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на американския президент Доналд Тръмп. Бар посочи, че той и заместникът му Род Розенстайн са изразили несъгласие с някои от "правните теории" на Мюлър за възпрепятстване на правосъдието. По думите му не са открити доказателства за такова възпрепятстване.

Бар допълни, че редакциите в доклада на Мюлър били направени, за да се избегне вредно въздействие върху текущи правни въпроси и никоя от редакциите не се дължи на т.нар. привилегия на изпълнителната власт - юридическа доктрина, която позволява на президента да не предоставя информация на другите власти. Конгресът ще получи по-малко редактирана версия на доклада на Мълър от тази, която се оповестява публично.

Белият дом е оказал пълно съдействие на специалния прокурор Робърт Мюлър в разследването му въпреки недоволството на президента Доналд Тръмп. На екипа на Мюлър е бил даден достъп до документи от предизборния щаб на Тръмп, а няколко сътрудници от висок ранг са били изпратени да дават показания, заяви Бар, цитиран от ТАСС и БТА.

Представители на Демократическата партия се оплакаха, че пресконференцията на Бар е опит да се повлияе на реакциите на доклада преди неговото представяне. Председателят на комисията по юридически въпроси на Камарата на представителите Джеролд Надлър заяви, че иска спецпрокурорът да даде показания в комисията му не по-късно от 23 май.

Разследването за руската намеса на изборите продължи 22 месеца. Докладът, с който завърши разследването, е от близо 400 страници. 

Президентът Тръмп изрази задоволство от изводите на разследването.

"Днес е хубав ден за мен. Няма сговор, няма възпрепятстване. Никога не е имало и никога няма да има. Такава измама не трябва да се случва с никой друг президент", каза Тръмп. 

След пресконференцията на министъра на правосъдието Уилям Бар Тръмп пусна в Туитър явно предварително подготвен фотомонтаж, който го показва в гръб на фона на гъста мъгла и надпис: За беснеещите и демократите от радикалната левица Играта Завърши (Game Over), като "О"-то на Over е пресечено с три вертикални линии като в оформлението на заглавието на сериала "Игра на тронове" на телевизия Ейч Би О.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2773

3

zuljin

22.04 2019 в 08:42

Кой създаде и финансира ИДИЛ, под лейбъла ССА (FSA)? Може би руснаците?

693

2

Johann

19.04 2019 в 12:14

Кочината в Сирия я забъркаха първо руснаците,те дойдоха както винаги поканени да освобождават.Сега ще видим какви ще свършват във Венецуела,а най-вероятно и Африка. Да пази Господ от такива освободители,цирка тепърва предстои,китайците вече имат къщи и почивни станции по брега на Байкал.

2773

1

zuljin

19.04 2019 в 08:25

Разбира се, че се е намесила Русия... да ви оправя кочината, която създадохте в Сирия!!! А Тръмп просто беше на същата позиция... Ама сте твърде дебилни да го разберете!!!