Дойде краят за една от най-старите платформи за съобщения ICQ

OFFNews 27 май 2024 в 15:27 4483 0

Снимка GettyImages

Една от най-старите, все още работещи онлайн платформи, вече няма да бъде активна. ICQ, някога популярна услуга за незабавни съобщения, обяви в петък в уебсайта си, че ще бъде затворена следващия месец след 27 години.

"ICQ ще спре да работи от 26 юни. Можете да разговаряте с приятели във VK Messenger и с колеги във VK WorkSpace", гласи съобщение на ICQ.com. 

Алтернативните препоръки са платформи за съобщения на VK, базирана в Русия платформа за социални медии. VK придоби ICQ през 2010 г. от AOL, която беше купила услугата през 1998 г.

ICQ се счита за една от най-ранните услуги за незабавни съобщения в интернет.

Платформата, кръстена на фразата "Търся те" (на англ. - I seek you), е разработена от малка израелска компания на име Mirabilis и пусната на пазара през ноември 1996 г. 

ICQ се наложи сред ранните потребители на интернет. През 1998 г. нейният най-голям конкурент AOL придоби компанията срещу предварително плащане от $287 милиона, последвано от допълнителни $120 милиона за три години въз основа на представянето на услугите.

През 2001 г. AOL обяви, че ICQ е нараснал до над 100 милиона потребители, но използването на незабавни съобщения намаля, тъй като потребителите преминаха към платформи като Facebook Messenger и WhatsApp.

Според VK през 2022 г. е имало приблизително 11 милиона потребители на ICQ. ICQ дълго време се радваше на стабилна потребителска база извън САЩ.

Услугата използва ICQ номера за идентифициране на потребителите, заедно с обичайното потребителско име, което помогна за нейната популярност в страни като Китай. Освен това жителите на Хонконг започнаха да използват ICQ през 2021 г., след като потребителите се отказаха от WhatsApp поради промяна в политиката за поверителност на платформата. 

Въпреки това имаше признаци , че VK планира да спре платформата. Мобилните приложения на ICQ изчезнаха от App Store на Apple и магазина Google Play около 2022 г. ICQ все още беше достъпна чрез своята уеб базирана платформа и своите десктоп приложения. Тези приложения обаче бяха последно актуализирани преди повече от година.

"Разбира се, 27 години са доста време. Въпреки това, със "смъртта" на ICQ, изглежда, че ерата на незабавните съобщения е официално мъртва", пишат от ICQ в социалната мрежа X.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО