Добробат - цивилната армия на Украйна

21 хиляди зидари, водопроводчици, майстори и общи работници се записаха за месец в строителното опълчение

OFFNews 04 май 2022 в 16:57 4170 0

Снимка Telegram / Дмитро Живицький

Доброволни строителни батальони – Добробат започнаха работа по възстановяване на освободените населени места, които са пострадали от военните действия на Русия срещу Украйна. Социалните мрежи показват снимки от местата, където работят дороволците от строителното опълчение. В момента в Добробат са се регистрирали над 21 хиляди души, с различни професии в сферата на строителството, както и желаещи без опит и занаят.

Основната задача на проекта Добробат, както го описва един от неговите ръководители Ростислав Смирнов, е събарянето на опасните сгради, разчистването на руините, издирването на тела на загинали под тухлите. И така да помогне на хората на доброволни начала да възстановят жилищата си и постепенно да се върнат към мирен живот. Лозунгът е: „Да възстановим Украйна“.

Призивът за включване в Добробат се появил на 6 април, а на другия ден вече имало 1000 желаещи, от тях била формирана и група от 60 души за първата мисия на батальона – на развалините в Бердянск. На 11 април желаещите били 10 хиляди, показват комуникациите в канала на доброволците в Телеграм.

„Можете да станете част от екипа и да се заемете с голямата и благородна мисия – да възродите всичко, което е разрушено. Проектът е отворен за всички специалисти, любители или просто мечтатели, които са готови да работят за една обща цел “, коментира Виктор Андрусов, един от инициаторите на проекта

„Украйна вече изненада целия свят, когато успя да устои на руските фанатици. Даваха ни 3 дни, но отбраната продължава, противникът понесе тежки загуби за месец и половина. Отново ще изненадаме света и със способността си бързо да възстановим страната.“ – допълва Андрусов.

Добробат има добре организирана уеб платформа, на която всеки желаещ избира областта, в която може да помогне и уменията, които може да предостави, организаторите формират базите с доброволци по места, при необходимост от работна ръка се свързват с доброволците и ги събират, като осигуряват транспорт и храна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови