Добър знак: Москва и Анкара ще работят за снижаване на напрежението в Идлиб

OFFNews Последна промяна на 29 февруари 2020 в 14:49 1803 0

Снимка БГНЕС

Русия и Турция потвърждават стремежа си към снижаване на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Това се посочва в официално изявление на руското министерство на външните работи, публикувано днес на сайта на ведомството. 

Тридневните руско-турски консултации за Идлиб приключиха вчера, в преговорите участваха специалният представител на президента за Сирия Александър Лаврентиев, заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин и представители на Министерството на отбраната, информира БНР. Начело на турската делегация беше заместник-министърът на външните работи Седат Йонал.

В изявлението пише, че са били разгледани конкретни стъпки за стабилизирането на обстановката в зоната на Идлиб за деескалация чрез изпълнението на руско-турските меморандуми от май 2017 и септември 2018 г.

И двете страни са потвърдили стремежа си към намаляването на напрежението „на терен“ при продължаване на борбата с признатите за терористични от Съвета за сигурност на ООН групировки, защитата на гражданското население в зоната за деескалация и извън нея и оказването на неотложна хуманитарна помощ на всички нуждаещи се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови