До октомври ЕС може да разреши употребата на три лекарства срещу COVID-19

OFFNews 06 май 2021 в 17:27 2561 0

До октомври Европейската комисия очаква в ЕС да бъде разрешена употребата на три лекарства срещу COVID-19. До края на годината е възможно броят им да достигне пет, се посочва в съобщение на ЕК.

Също до края на годината ще започне оценка на допълнителни седем лекарства срещу новата болест. Комисията ще изготви списък на 10 възможни лечения и до юни ще определи петте най-обещаващи.

ЕК е готова да осигури 90 милиона евро за проучвания и изпитания на лекарствата, и 40 милиона евро за тяхното производство. Комисията изразява очакване за по-добро съгласуване на изследванията в търсенето на нови лечения на COVID-19.

"Поставили сме си много ясна цел: до октомври ще разработим и разрешим три нови ефективни лекарства срещу COVID-19, които могат да променят хода на заболяването", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. По думите й държавите от ЕС проявяват интерес към съвместна поръчка за доставките. 

Кириакидис посочи, че 30% от пълнолетните европейци вече са получили първа доза ваксина против COVID-19, а 12 на сто са изцяло имунизирани. Тя изрази очакване държавите извън ЕС, които произвеждат ваксини, да изнасят част от количествата и да не затрудняват веригите за доставки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови