До какво води коронавирусът: въоръжени обират... тоалетна хартия в Хонконг

OFFNews 17 февруари 2020 в 10:11 4189 0

Разпространението на коронавируса доведе и до куриозни ситуации. В Хонконг, също като България през последната седмица, живеят в условия на въоръжени обири, но там целта не са парите на банка или бензиностанция, а... тоалетната хартия. Крадци отмъкнаха стотици ролки, струващи повече от 1000 хонконгски долара (те са равни на 130 американски), съобщава Би Би Си.

В Хонконг има недостиг на тоалетна хартия, използвана масово заради паниката от коронавируса.

Трима въоръжени с ножове мъже обрали доставчик пред квартален супермаркет рано сутринта в понеделник в Монкок - квартал на Хонконг, известен с престъпните си банди. Взели му около 600 ролки.

Полицията арестува двама и върна част от откраднатите ролки, пише местна медия.

Дълги опашки се извиват пред магазините, когато се очаква нова доставка на тоалетна хартия, отбелязва британската медия. Въпреки уверенията на властите, че доставките ще останат незасегнати, жителите продължават да се тълпят, за да си купят тоалетна хартия.

Паническо купуване има и на други продукти, като ориз, паста и почистващи препарати. Почти невъзможно е да се намерят маски за лице или домакински ръкавици. Хората се презапасяват с тях в страх от вируса, който отне живота на повече от 1700 души.

Властите обвиняват "фалшиви слухове, разпространявани онлайн" за паническото пазаруване и казват, че доставките на храни и стоки за дома остават стабилни.

Подобна тенденция обаче вече има и в Сингапур, където също се наблюдава паническо пазаруване на тоалетна хартия и маски за лице. В страната има 75 потвърдени случая на коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови