До юни Украйна ще получи отговор за присъединяването си към ЕС

OFFNews 09 май 2022 в 16:23 2057 0

Снимка АП/БТА

До юни Украйна ще получи отговор за присъединяването си към Европейския съюз, става ясно от публикация на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"В Деня на Европа обсъдихме с Володимир Зеленски подкрепата от страна на ЕС и пътя към евроинтеграцията на Украйна. Европейската комисия ще се постарае да даде становището си през юни", написа в Туитър Фон дер Лайен.

Непосредствено след началото на войната Украйна поиска да бъде приета по бърза процедура в Съюза. От ЕК се съгласиха на това искане, а по време на визитата си в Киев в началото на април Урсула фон дер Лайен връчи на президента Володимир Зеленски покана за ускорено членство в ЕС, както и въпросник за присъединяване. По-късно Молдова и Грузия, които също поискаха да се присъединят към Съюза по бърза процедура, получиха своите въпросници.

По време на разговора днес Зеленски е предал и попълнената втора част от въпросника, предава руската редакция на Би Би Си.

При положително становище от ЕК предстоят да започнат и преговорите за членство. Украйна пък ще получи статут на страна кандидатка за членство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови