До 3 г. затвор грози 4-та, обвинени в закачането на украинското знаме на небостъргача в Москва

ОFFNews 20 август 2014 в 20:45 6658 14

Снимка Ilya Varlamov / Reuters

"Вандалът" си прави селфи.

Четиримата души, които са изкачили московския небостъргач в сряда и са боядисали петолъчката на върха му в цветовете на Украйна, може да бъдат обвинени във вандализъм и да излежат 3 години в затвора, съобщи "Москол таймс".

Хулиганите освен това закачиха и украинския флаг върху зданието. Знамето беше поставено тази нощ на върха на знаменитата сталинска жилищна "висотка" на Котелническата крайбрежна улица, от чиито прозорци отлично се вижда вътрешността на Кремъл. Звездата със сърп и чук, беше боядисана в цветовете на украинския флаг.

Полицията потвърди, че е започнала разследване за престъпна проява на вандализъм и разпитва 4-а заподозрени - двама мъже и две жени.

Според телевизионня канал НВТ имената на задържаните са Алексей Шилокожухов (25 годишен), Евгения Короткова (26), Александър Погребов (33) и Анна Лепешкина (35 ). "Интерфакс" допълва, че Лепешкина е известна участничка в basejump – парашутни скокове от високи места, които често са незаконни.

Гражданин дори заснел един от заподозрените да скача от върха на сградата в парашут. Парашутистът е бил заловен от полицията, но твърди, че няма нищо общо с поругаването на сградата. "Арестуваха ме, защото скочих с парашут от небостъргача. Избрах това място, защото е красиво", коментира Александър Погребов. "Чисто съвпадение е, че по времето на скока ми някой е извършил вандалска проява спрямо зданието", добавя той.

Според някои съобщения в социалните мрежи флагът е бил поставен на сградата от украински младеж на име Григорий, чието хоби било да покорява високи постройки. Той подкрепял операцията на украинските военни срещу сепаратистите в източната част на страната и възнамерявал да отиде там като доброволец.

Московските власти реагираха светкавично и алпинисти свалиха флага от върха на сградата, която е висока 180 метра и се вижда от километри. Предстои и звездата да бъде отново боядисана в жълто.

"Много ми допада фактът, че в навечерието на тържествата в чест и на украинския национален флаг една от най-високите сгради в Москва беше оцветена в нашите цветове. Поздравявам тези украинци", коментира президентът на Украйна Петро Порошенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!