До 2040 г.: Швеция се готви да спре използването на изкопаеми енергийни източници

Невена Илиева, Брюксел 12 октомври 2017 в 18:20 3661 0

Снимка ПЕС

До 2040 г. Швеция може да спре да използва енергия от изкопаеми източници, включително петрол. Промяна ще бъде резултат на дългогодишната рамка за зелена икономика, която страната вече е приела.

Това заяви Илва Йохансон - министър по заетост и интеграция на Швеция по време на Втората икономическа конференция на партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел.

Швеция и скандинавските страни често са давани за еталон за развитие на технологиите и социалната политика в Европа, а министърът сподели какво стои зад успеха им - пълна приемственост на иновациите и технологиите.

"Страната ни защитава интереса на гражданите, а синдикатите се съгласяват с държавата - те приемат, че промяната ще засегне дружествата и част от тях ще затворят заради развитието на технологиите. Синдикатите вместо да протестират, помагат на индивидите да се преквалифицират".

"Ниското заплащане в Швеция е рядко срещано. Ние имаме добри грижи за децата. Ние можем да бъдем пионери в зеления сектор. С развитието на зеления бизнес ще изнасяме много повече, за целта обаче трябват не само инвестиции, но правна рамка и план, които да спазваме", продължи тя, "има триъгълник на взаимодействие между работодатели, работници и синдикати".

Благодарение на дългогодишната рамка, от година на година Швеция се обръща към зелената енергия, а Йохансон заяви, че след малко повече от 20 години страната може да се откаже от изкопаемите енергийни източници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!