ДНР си прави флот с плячкосани кораби и изнася стомана за Русия

OFFNews 31 май 2022 в 13:05 3429 3

Снимка Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

Пристанището в Мариупол

Първият руски плавателен съд, който влеза в пристанището на опустошения град на Азовско море Мариупол, след като то беше разминирано от руските войски, се отправи към руското пристаниеще Ростов на Дон с товар от стомана

Денис Пушилин, лидерът на така наречената ДНР, пише в канала си в Telegram, че 2500 тона навит метал са напуснали пристанището на Мариупол и корабът се е насочил към Ростов.

Пушилин се похвали, че неговата "република" вече разполага със собствен търговски флот, който се състои от кораби, прибрани от пристанищата в Мариупол.

Според него някои от корабите ще преминат под юрисдикцията на призната само от Москва Донецката народна република.

"Взети са съответните решения", обяви той.

Най-големият украински производител на стомана - "Метинвест", съобщи по-рано, че пет кораба, натоварени с десетки хиляди тона стомана още преди войната, стоят в пристанището на Мариупол. Компанията смята, че Русия ще се опита да конфискува тези кораби и незаконно да ги прибере от пристанището заедно с товара им.

Киев определи решението на Русия да превози от Мариупол метали на стойност стотици милиони долари, натрупани там от началото на войната, като акт на грабеж и разхищение.

Преди руската военна агресия Мариупол беше второто по важност пристанище на Украйна след Одеса.

В пристанището се намира и българския кораб „Царевна“. Очаква се той да отплава, след като бъде попълнен екипажът. На борда има само петима българи и трима украинци, поради което сега фирмата провежда преговори за наемане на екипаж. 

В четвъртък Русия призова България и 5 други държави да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

3

Ран Босилек

31.05 2022 в 17:03

ЕС и САЩ блокираха и иззеха от Русия активи за над 300 млрд., но руснаците са крадци.

2261

2

mirimbi

31.05 2022 в 15:10

Абсолютни варвари!
AntiZ - да нашите Путинофили са същите мародери!

10298

1

AntiZ

31.05 2022 в 14:33

Циганинът ще открадне кабел, някоя шахта, тия крадат на едро. Кораби, заводи, селскостопанска техника, хиляди тонове пшеница, цели държави. От кого ли са се учили нашите другари като задигнаха цели банки през така наречения преход без никакви последствия за тях?
 
X

Подкастът на OFFNews