Дневниците на Айнщайн разкриват, че е бил расист и ксенофоб

OFFNews 14 юни 2018 в 11:01 8261 6

Снимка Pixabay

Алберт Айнщайн

Публикуваните наскоро пътни дневници на Алберт Айнщайн разкриват, че великият физик е имал расистки и ксенофобски убеждения.

Дневниците са писани между октомври 1922 и март 1923 г. по време на пътуване в Азия и Близкия Изток. В тях ученият прави негативни обобщения - например нарича китайците "трудолюбиви, мръсни и тъпи".

Години по-късно Айнщайн ще стане защитник на правата на човека в САЩ и ще наречe расизма "болест на белите хора", коментира Би Би Си. Бидейки с еврейски произход, усетил влиянието на антисемитизма, той дълбоко симпатизира на цветнокожите в САЩ. Имал навика често да се разхожда в кварталите с афроамериканци в сегрегирания Принстън, Ню Джърси, където живее, след като напуска Германия. Сядал на стълбите пред къщите, говорел с хората и черпел с бонбони децата им, припомня научният сайт Science Alert.

Пътните дневници излизат за пръв път в отделна книга и са издадени от университетското издателство на "Принстън".

Айнщайн започнал пътуването си от Испания и се отправил към Близкия Изток, а после през Шри Ланка (тогава Цейлон) се отправил към Китай и Япония.

Той описва пристигането си на пристанище "Порт Саид" в Египет, където "левантинци във всякакви нюанси, сякаш изсипани от ада" се качили на неговия кораб, предлагайки стоки.

Описва и времето, прекарано в Цейлон, а за хората там пише: "Живеят в страхотна мръсотия и голяма смрад направо на земята, правят малко и се нуждаят от малко."

Но най не му допадат китайците. Според статия на в. "Гардиан" за дневниците, физикът описал китайските деца като "бездуховни и тъпи". Казва, че ще е жалко, "ако тези китайци изместят другите раси". Нарича още китайците "особена стадоподобна нация" и "по-скоро автомати, отколкото хора". Добавя, че мъжете и жените в страната не се различават много и се чуди защо мъжете не могат да се защитят от "фаталното привличане" на китайките.

По-благосклонно се изказва за японците. "Средностатистическият японец не създава проблеми, безличен е, изпълнява с удоволствие социалната си функция, която ,му се е паднала не по избор, но се гордее със своята общност и нация. Изоставянето на традициите в полза на европейските не подкопава националната му гордост."

Японските жени му се сторили "украсени и учудени", чернооки, с черни коси, с широки глави забързани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

14.06 2018 в 22:54

Е, китайците са трудолюбиви расистко ли е. И той не говори за раса, а за нация. Въпреки че обобщенията са безсмислени по принцип

10571

5

Hissarion

14.06 2018 в 16:09

Дай да наплюем и Айнщайн сега, за да изглеждат Далавери и Джамбазко по-нормални, пък току виж минали и те за гении покрай него.

15914

4

поп Дръвчо

14.06 2018 в 13:26

Дрън-дрън, расизъм.

7910

3

Beny Hill

14.06 2018 в 12:08

Изказал е мнението си за тогавашната реална действителност. Нищо расистко няма.

8408

2

tomysbg

14.06 2018 в 11:57

и кво му е расисткото ? човекът е написал каквото е видял.