Диверсия в тила на врага. Взривяването на руски `Алигатори` край Псков е най-големият удар на украинското разузнаване

OFFNews 04 ноември 2022 в 10:27 15417 1

Сателитна снимка

Снимка Антикор

Сателитна снимка от мястото на взрива

Видеозаписи, съобщения от украинското разузнаване и накрая сателитни снимки – всички събрани факти показват, че Украйна е успяла да проведе зрелищна диверсия в дълбокия тил на противника на повече от 700 километра от своята територия и зоната на бойните действия. Сателитните изображения потвърждават, че на летище Веретие е имало взрив, при който два руски щурмови хеликоптера Ка-52 са били унищожени напълно. Инцидентът се превърна в поле за нова информационна война между Киев и Москва, а руски военни блогъри се опитаха да го омаловажат.

CNN излъчи кадри от запис, който показва саботаж срещу военни хеликоптери някъде в руска база. На видеото, което беше разпространено в социалните мрежи се вижда как мъж във военна униформа спокойно, без да бърза, хладнокръвно подготвя и поставя на хеликоптер взривно устройство. Преди това доближава нещо до ухото си, вероятно часовников механизъм с таймер. В кадър попада хеликоптер Ка-52. Записът е направен в дневни условия. Медията публикува кадрите след като стана ясно, че през нощта срещу понеделник в руската военна база Веретие в Бередники в Псковска област е имало взрив. Базата е мястото на дислокация на поделение 44440, което е част от 15-а бригада на армейската авиация на ВС на Руската федерация. Бригадата е една от главните ударни сили на Москва във войната срещу Киев.

Това, на което обръщат внимание анализаторите е, че Бередники се намира на 35 километра от границата с Латвия и на повече от 700 километра от Украйна.

Във вторник сателитни снимки от полосата на летище Веретие показаха останките на три унищожени хеликоптера и един повреден. Картината беше допълнена от съобщение на украинското военно разузнаване за това, че през нощта в неделя срещу понеделник в авиационна база в Псковска област в Русия са били унищожени два руски щурмови хеликоптера Ка-52 „Алигатор“, а две други машини са били повредени. Експлозията в Бередники е разхвърлила останките от взривените машини на радиус от 200 метра. Цената на всяка една от унищожените машини е 16 милиона долара.

Американската телевизионна станция направи уговорката, че няма точни доказателства, че саботажът е извършен от украинските сили, но допълни, че бързината, с която украинците съобщиха за него е „най-малкото интригуваща“. Според CNN „такава дръзка атака, толкова далече от родна земя би била първата за украинските специални сили“. Украинският военен кореспондент Юрий Бутусов смята, че това е най-успешната операция на киевското разузнаване от началото на войната. „Буданов (шефът на военното разузнаване) си довърши работата от Крим“, написа Бутусов във фейсбук. Журналистът прави препратка към аналогична операция на Кирило Буданов през 2016 година, когато група под негово командване се опита да реализира подобна диверсия в анексирания Крим. Тогава задачата не успя, тъй като диверсионната група била засечена от руските спецслужби и се наложи с бой да си проправя път обратно в Украйна, като единственият актив на акцията беше, че групата на Буданов ликвидира командира на руския спецназ.

Четвърти ден след експлозиите липсват официални коментари за произшествието край Псков както от руските военни, така и от Министерството на извънредните ситуации. В руския сегмент на социалните мрежи и информационните портали, обаче, започна разбор на инцидента, като военни блогъри припомниха, че преди две години без никакво съгласуване с командването в авиобазата във Веретие са се появили журналисти, които са щракали там снимки на ударните хеликоптери и са напуснали безпрепятствено летището с направените снимки. Руският портал TopWar отправя критика, че „във всеки случай охраната на военни обекти по всяко време, а още повече по времето на провеждане на Специалната военна операция, трябва да бъде осъществявана на нужното ниво“.

Неофициални руски лица се опитват да прехвърлят следата за саботажа към Латвия, която „поддържа киевския режим“ и конкретизира, че до Украйна са над 700 километра, докато диверсионна група би могла да стигне до авиобазата от територията на Латвия.

Загубата на два „Алигатора“ е много голям проблем за Москва. На първо място, това е пореден удар по имиджа на руските служби, които са проспали диверсията. На второ място – загубата е и икономическа и военна и към днешна дата руската армия не може да я възстанови. По данни на британското военно разузнаване Русия е загубила до момента във войната срещу Украйна над една четвърт от всичките си Ка-52 „Алигатор“. В арсенала на въоръжените сили влизат 90 хеликоптера и поне 25 от тях никога повече няма да литнат.

„Уви, ние пак губим информационната война. „Хохлите“ (украинците, презрително, б. р.) взривили 2 вертолета в Псковска област и вдигнаха аларма, започнаха да пускат в мрежата снимки и видео, че и го подхванаха и в Русия. Пак Путин се изложил, кошмар, ужОс“, ободряват аудиторията прокремълски военни блогъри. Според един от тях, Znat Kak, абсолютно няма защо някой да охранява тези аварирали машини. „Разбирам да бяха се добрали до летище с реално боеспособна авиация и да унищожат от част от нея, тогава можеше да крещим за „зрада“ (предателство, украински, б. р.). По-нататък отличникът по пропагандната подготовка описва в какво състояние са били хеликоптерите преди саботажа – изпуснати и разкъсани гуми, избила ръжда и заключава, че със същия резултат украинците е можело да унищожат някъде и изоставена съветска техника – загуба нямало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

04.11 2022 в 16:40

Били стари и бракувани хеликоптерите, рекли руските специалисти. Че кога успяха да остареят толкова? Първите Ка-52 са постъпили на служба през 2012.

Защо ли се сещам за онзи хубав лаф "То пък една гара..."
 
X

Да помогнем на украинските деца!