Дистопия: мобилни приложения вече назначават и уволняват хора в Amazon

OFFNews 07 юли 2021 в 09:32 2691 0

Снимка pixabay

Компанията "Амазон" наскоро внедри роботи в средните мениджърски нива по управление на човешките ресурси, съобщава британският "Гардиан".

Внедрен е изкуствен интелект, който да определи кога работникът вече не е полезен за компанията и трябва да бъде освободен. Така служителят научава от приложение, че повече няма нужда да се явява на работа. Няма пред кого да се обжалва решението, нито да се обсъди проблемът, посочва изданието и риторично пита навлизаме ли в нова дистопия (антиутопия). 

Засега HR-приложението се ползва само за служители на "Амазон Флекс" - услуга, подобна на Юбер, чрез която хора разнасят пратки на компанията със собствените си автомобили и с по-гъвкав график. Според репоратж на Блумбърг тези шофьори, наети като подизпълнители на "Амазон", не се ползват с правната защита на собствените служители на компанията. Те биват следени от софтуер, който преценява дали са достатъчно бързи, дали шофират безопасно и дали ефективно изпълняват квотите си за доставка. 

Това, че тази програма изобилства от грешки и наказва работниците за неща, които не са по тяхна вина - от проблеми с трафика до неправилни указания за доставка, изглежда не притеснява "Амазон", пише "Гардиан". Работниците често се оплакват от несправедливия мониторинг и липсата на човешки надзор, но компанията продължава да поддържа системата си.

Самият Джеф Безос изглежда смята, че всички работници са мързеливи по своята същност. Човекът, проектирал складовете на "Амазон", почти заяви, че те са създадени, така че да има високо текучество на персонала, защото дългогодишните служители са свикнали с условията и по-малко се стараят да се докажат, допълва изданието. И допълва, че когато човек се чувства несигурен или че е загубил контрол върху резултатите от собствените си действия, това предизвиква безпокойство. Безпокойството, от своя страна, го кара да полага нови усилия да върне условията, в които е получавал награда за усилията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови