Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Директор в ЦРУ се оттегля заради скандали

Ивайло Анев 24 януари 2015 в 16:08 4017 1

Директорът на Националната секретна служба на ЦРУ Франк Арчибалд се оттегля от поста си, съобщи "Wall Street Journal".

ЦРУ потвърди индиректно чрез съобщения в медиите за оттеглянето, но отказа да посочи името на лицето, което я е подало, защото то се води засекретено. То изтече чрез социалната мрежа Twitter.

Оставката му се обяснява с няколкото сериозни скандала в агенцията, които продължават да се разрастват и да заплашват с нови оставки.

Смята се, че Арчибалд, който пое поста миналата година на 57-годишна възраст, е работил в Пакистан и Африка, също че е бил шеф на звеното на ЦРУ за Латинска Америка. "Асошиейтед прес" съобщава, че той е помогнал за свалянето на сръбския президент Слободан Милошевич от власт.

Пенсионирането на Арчибалд идва на фона на преструктурирането на ЦРУ.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън обмисля големи промени в структурата на агенцията, включително създаване на нови разузнавателни центрове и премахване на традиционните структури като анализаторската група и тайната служба на ЦРУ.

Някои смятат, че това може да подкопае основните възможности на ЦРУ по отношение на организирането на агенцията в някои райони по света. Националната тайна служба разглежда преструктурирането като висока заплаха за независимостта й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!