Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дипломатическият скандал между Сърбия и Македония се разраства

OFFNews 22 август 2017 в 18:04 7955 3

Дипломатическият скандал между Македония и Сърбия се разраства, след като Белград изтегли дипломатите си от посолството в Скопие. 

Според Сърбия против нейни институции е извършена разузнавателна дейност и затова дипломатите от посолството трябва да бъдат изтеглени, обяви президентът Александър Вучич. 

Той подчерта, че отношенията между двете страни не са замразени, а Белград в момента се нагажда към ситуация, която не е била позната преди няколко месеца. 

По думите му все пак има няколко причини за решението за изтегляне на дипломатите. 

"Ще чакаме какво ще кажат албанците за Косово в ЮНЕСКО и ще чакаме какво ще каже Скопие за това. Ние трябва да се подготвим и да съумеем да отговорим. Да защитим нашата дейност от влиянието на външни фактори и действия", каза Вучич, цитиран от "Танюг".

Частната агенция "Макфакс" съобщи, позовавайки се на свои източници, че Македония се готви да предложи приемането на Косово в агенцията на ООН.

По този повод сръбският външен министър Ивица Дачич обяви, че ако това се случи, Сърбия може да промени отношението си за името на Македония - залог за бъдещето на страната в ЕС. 

През юни медии цитираха документи на македонското контраразузнаване, според които в продължение на десетилетие руски и сръбски шпиони са организирали активни мероприятия за провокиране на раздори в Македония, за да я отдалечат от НАТО.

Според документите Горан Живалйевич, съветник в сръбското посолство в Скопие и офицер на директно подчинение на специалните служби в Белград, е сред първите, влезли в македонския парламент в нощта на погрома на 27 април тази година.

Очаква се изтеглените дипломати да се върнат в Скопие следващата седмица. 

Развихрилият се скандал обаче продължава. В сръбските медии се появиха редица публикации, уличаващи разузнавателните служби на Македония в незаконно подслушване и дори сплашване на дипломатите на Белград в Скопие.

Според някои от твърденията обект на шпионаж от страна на македонските служби е бил и президентът Александър Вучич.

В същото време македонският външен министър Никола Димитров обяви, че Скопие не е упражнявало разузнавателни дейности срещу Сърбия, нито пък е имало намерение за такива.

„Спекулациите могат само да ни навредят. Трябва да отворим пряк диалог”, каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той припомни, че Македония иска приятелски отношения със Сърбия, добавяйки, че утре ще разговаря по телефона със сръбския си колега Ивица Дачич.

С изявление излезе и македонското правителство.

"Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

23.08 2017 в 09:48

Македонското разузнаване има пръст и в избирането на Тръмп, Макрон и Ким Чен Ун. Те подслушват цялата Европейска комисия и ООН. Те са пуснали и СРС-тата за двете каки. Добре, че беше Шерлок Вучич да ги разкрие.

23293

2

Стефан

23.08 2017 в 04:26

Варна - пристанище на Шумен!

13214

1

XR4

22.08 2017 в 22:15

Ей, тия сърби що бой изядоха покрай тая мания за "велика сърбия" и още не може да им дойде акъла в главите тъпи прости...
 
X

Да помогнем на украинските деца!