Дипломат номер 1 на Китай отиде при Путин

Според Ван И "руско-китайските отношения са устояли на натиска на Запада и се развиват стабилно"

OFFNews 22 февруари 2023 в 14:05 3744 6

Путин и И
Путин с Ван И.

Президентът на Русия Владимир Путин прие в Кремъл дипломат номер 1 на Китай Ван И.

Той е член на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и ръководителя на канцеларията по външните работи. Според И "руско-китайските отношения са устояли на натиска на Запада и се развиват стабилно", а Путин подчертал, че очаква китайския президент Си Дзинпин в Русия, информира "Коммерсанть“.

Срещата идва на фона на притеснения в САЩ и Европа, че Русия и Китай са предприели курс на затопляне на отношенията си и че е възможна помощ от страна на Пекин към властите в Кремъл.

"Отношенията между Руската федерация и Китай не са насочени срещу трети страни, но те не се поддават на натиск от трети страни“, заяви Ван И по време на срещата, цитиран от сайта на Кремъл.

Президентът на Русия отбеляза, че сега международните отношения са станали по-изострени, отколкото преди "разпадането на двуполюсната система“.

"Разбира се, чакаме президента на Китайската народна република да посети Русия. Вече се договорихме за това по-рано“, добави Владимир Путин.

Според него стокообменът между Русия и Китай ще достигне 200 млрд. долара до 2024 г. В края на 2022 г. той възлиза на 190 млрд. долара.

На 18 февруари Ван И обяви намерението на Поднебесната империя да представи мирен план за разрешаване на ситуацията в Украйна. По време на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица дипломатът подчерта, че Пекин ще насърчи мирно разрешаване на конфликта, което не засяга териториалната цялост на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

6

Bad Horse

22.02 2023 в 16:04

Вован собственоръчно развали отношенията си с най-богатия и надежден търгоески партньор - Европа, за да получи ********** от Китайските другари. Прелест. От цялата патаклама печелят Америка и Китай. Китайската "мека сила" ще превземе Далечния Изток икономически за поколение. Както действат в Африка. Местното население там не печели нищо от това че китайски фирми с китайски работници им извличат ресурсите.

1000

5

Рашистан-WC

22.02 2023 в 15:29

"По време на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица дипломатът подчерта, че Пекин ще насърчи мирно разрешаване на конфликта, което не засяга териториалната цялост на Украйна."
Сега Путкин ще ака. Отиде му "специалната фашистка операция". Все пак, Рашистан вече е васал на Китай.

14048

4

voododoll

22.02 2023 в 15:13

Китай рискуват много. Ако запада си изтегли производството от Китай, не знам как точно ще издържат и своята и РуZката икономики под санкции.

-1650

3

ob1

22.02 2023 в 14:50

"чакаме президента на Китайската народна република да посети Русия" - Това що, вашият самальот вече не може да лети ли? Каква изненада :)

"Пекин ще насърчи мирно разрешаване на конфликта, което не засяга териториалната цялост на Украйна" - то това го искат всички нормални, но за всеки случай (т.е. оркопоклонниците) да поясним, че е редно да се има предвид територията от 1991г...

2550

2

alfakentavur

22.02 2023 в 14:48

Е-е и китайското външно министърче ли е по-високо от Путлер?

345

1

Джендо Джедев

22.02 2023 в 14:41

Путя не смее да мръдне от бункерчето.

"По време на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица дипломатът подчерта, че Пекин ще насърчи мирно разрешаване на конфликта, което не засяга териториалната цялост на Украйна." - да, Русия се изтегля от Украйна и продължава да продава на Китай петрол и газ на безценица, пък Китай няма да взима половин Сибир. Засега. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки