Димитър Ковачевски подава оставка днес

OFFNews 25 януари 2024 в 10:13 1261 1

Димитър Ковачевски

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Димитър Ковачевски

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и председателят на парламента Талат Джафери подават оставки днес, а нови правителство се очаква да има в неделя, предаде БТА. 

С внасянето на оставката започва процедурата по избор на техническо правителство в Северна Македония, чиято основна цел е да подготви изборите през пролетта.

Талат Джафери си тръгна от поста, тъй като е номиниран за технически премиер.

Оставките ще бъдат гласувани в парламента на заседание, което ще се проведе в петък. Тогава трябва да бъде избран и нов председател на законодателния орган на страната. СДСМ предлага за шеф на парламента координатора на парламентарната група на партията Йован Митревски. Той трябва да ръководи парламента в последните 100 дни преди изборите.

Още днес, след като Ковачевски и Джафери подадат оставка, президентът Стево Пендаровски ще бъде уведомен, че правителството е в оставка и мнозинството има предложение за нов мандатоносител за премиер. Тогава Джафери трябва да получи от президента мандат за съставяне на техническо правителство много бързо.

В събота Джафери ще трябва да внесе в парламента състава и програма на техническото правителство. Заседанието, на което ще бъде гласуван кабинетът, ще се проведе в неделя, когато в полунощ изтича последният възможен срок за това. На второ заседание същия ден трябва да бъдат гласувани и зам.-министрите, както и новите депутати, които ще заместят онези, които са гласувани като министри, за да бъде парламентът в пълен състав.

Талат Джафери ще бъде третият министър-председател на техническо правителство в Северна Македония и първият премиер от албанската общност в страната, след като през 2020 г. бившият премиер Зоран Заев и председателят на най-голямата албанска партия ДСИ Али Ахмети се разбраха следващият технически премиер да бъде албанец.

ВМРО-ДПМНЕ излязоха с решение да участват със свои министри в правителството, но да не гласуват за него, а от СДСМ заявиха, че след като опозиционната партия не подкрепя своите министри, няма основание и СДСМ да го направи.

След координационната среща в парламента в сряда Джафери каза, че ще представи пълен състав на правителство, доколкото от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ посочат свои кандидати за министри. Съгласно договора от Пържино, който сложи край на политическата криза в страната през 2015 г., опозицията получава позициите на министър на вътрешните работи и на труда и социалната политика, както и няколко поста на зам.-министри.

И без гласовете на опозицията техническото правителство може да бъде гласувано, ако сегашното управляващо мнозинство от СДСМ и ДСИ го подкрепи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

25.01 2024 в 10:40

Решили "следващия технически премиер" да е албанец ?!
Ако решат последващия да е българин, ще може да бъде всеки "неалбански" гражданин на републиката (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!