Девет руски бизнесмени са заподозрени в намеса в британската политика

OFFNews 10 ноември 2019 в 20:08 5996 2

Снимка thetimes.co.uk

В секретен доклад за незаконните руски активности във Великобритания фигурират имената на 9 руски бизнесмени.
Обнародването на доклада бе блокирано миналата седмица, съобщава днес „Сънди таймс“ /The Sunday Times/.

В документа се посочва, че руснаците са финансирали Консервативната партия във Великобритания. Някои от тях са близки до премиера Борис Джонсън.

Един от предполагаемите спонсори – Александър Темерко, който е свързан с министерството на отбраната на Русия, през последните 7 години е отделил за финансирането на партията 1, 2 млн.паунда. В миналото бизнесменът е бил заместник-председател на ЮКОС (руска нефтена компания, банкрутирала и ликвидирана в края на ноември 2007 г., бел.ред.), напуснал Русия и установил се във Великобритания. Темерко често и топло се изказвал за британския премиер, и го наричал приятел.

В доклада е посочен Александър Лебедев, който притежава акции от вестник „London Evening Standard“. Синът му Евгений е собственик на компанията Lebedev Holdings Ltd, която издава „London Evening Standard“ и „The Independent“. Той е поканил на вечеря Борис Джонсън в семейното имение в Италия недалеч от Перуджа през април 2018 г. Тогава Джонсън беше министър на външните работи.

През 2015 г. Джонсън /тогава кмет на Лондон/ заедно с Лебедев-младши участвали в акция за помощ на бездомни ветерани и пренощували на улицата.

Като най-голям руски спонсор е определена Любов Чернухина, съпруга на председателя на Външно-икономическата банка на Русия Владимир Чернухин и бивш зам-министър на финансите. През юли 2017 г. Тя платила 160 000 паунда на търг за игра на тенис с тогавашния премиер Дейвид Камерън и с лондонския кмет Борис Джонсън. А само през последната година тя е пожертвала над 450 000 британски лири.

„Сънди таймс“ пише, че парламентарната комисия по разузнаването, изготвила доклада, е била в ярост заради отлагането на публикуването му, тъй като вече са били приети мерките за защита на конфиденциалната информация. В публичната част на доклада е можело да не се посочват имената на спонсорите.

В 50-страничния доклад се съдържа информация за това, че финансираната от Кремъл дейност вероятно е оказала влияние и върху резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС от 2016 г.

Миналата година в качеството си на външен министър Джонсън казваше, че след Брекзит е възможно Лондон да засили санкциите срещу редица страни, опитващи да се намесват в политиките на Великобритания, в това число и против Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

152

2

Socerez

11.11 2019 в 09:03

Грешката на запада е,че си помисли, че империята на злото ще се промени. Не, няма да стане докато не се разпадне до подмосковието. С империята на злото, раша,трябва много твърда ръка и санкции до дупка!

23293

1

Стефан

10.11 2019 в 23:37

Иначе казано - английските политици с радост ядат и пият руски пари. Демек се продават на руснаците.
А Мей например, просто хайли лайкли не се уредила:)))
Ми тъй тя. Като е зла, лъже, и не носи на пиене - на никого и не трябва.