Деца бомби: Оръжието на главорезите от Боко Харам

Дион Сърчи - The New York Times 26 октомври 2017 в 11:11 5099 0

Снимка Adam Ferguson

Момичетата не искаха да убиват никого. Те вървяха мълчаливо за известно време, експлозивите около кръста им ги дърпаха към земята докато пръстите опипваха детонатора. Опитваха да измислят начин да се измъкнат.

„Не знам как да махна това нещо от мен“, си спомня 16-годишната Хадиза, изпратена на мисия. „Какво ще правиш с твоя“, попитала тя 12-годишното момиче, стоящо до нея, на което също имало завързана бомба.

"Ще отида, където няма никой и ще се взривя“, отговорило безнадеждно то.

Североизточна Нигерия, която вече 8 години воюва с терористичната групировка Боко Харам, се е превърнала в страна, която се страхува от собствените си момичета.

От началото на тази година, екстремистите са извършили 2 пъти повече самоубийствени атентата, отколкото през цялата 2016 г. Според УНИЦЕФ повече от 110 деца до сега са използвани за терористични актове. Поне 76 от тях са под 15-годишна възраст, а едно от момичетата се взривило с бебе на гърба си.

Бомбите в основните райони, в които се води битката с Боко Харам, поразяват най-често джамии, пазари, пропускателни пунктове, лагери за бежанци и всички други места, на които се събират хора. Изкопани са ровове около Университета в Майдугури, най-големият град в областта Борно в североизточна Нигерия, за да забавят терористите камикадзета.

„Знаех много добре, че бомбата ще ме убие“, казва 14-годишната Маимума.

Използването на деца от Боко Харам за атентат се случва толкова често, че официалните лица на местата, където групировката оперира, предупреждават гражданите да внимават за момичета, готови да се самовзривят. Огромен билборд с надпис „Спри тероризма“ в Майдугури, родното място на нигерийските екстремисти, показва намръщено, с диви очи момиче, което държи експлозив.

Далеч от доброволни участници в самоубийствените взривове, децата, които са успели да се измъкнат, разказват как са били отвлечени и държани в плен, а семействата им избити. Всички те си спомнят начина, по който терористите им завързват колан с експлозиви на кръста или хвърлят бомба в ръцете им, преди да ги изпратят към място, претъпкано с хора. На много от тях е казано, че религията ги задължава да изпълнят нареждането. Те са се спасили, защото не са задействали детонатора, а в последствие властите или обикновени граждани са им помогнали да се освободят от експлозивите.

„Брат ми беше тук и уби някои от вашите мъже. Той не беше достатъчно разумен, за да разбере, че не е необходимо да го прави“, казала 15-годишната Айша на войници.

Тя напуснала дома с баща си, но Боко Харам успявя да ги хване. Екстремистите убили баща ѝ, а веднага след това вижда да завързват колан с експлозиви за нейния по-малък брат. Двама от тях го качили на мотор и отпътували. По-късно те се завърнали без него, празнувайки. Казали ѝ да не плаче. „Той уби зли хора“, спомня си думите им тя.

Малко след това терористите завързали бомба и за нея. Изпратили я да върви към близката военна база. В последствие тя разбира, че брат ѝ се е взривил на същото място.

Много от интервюираните момичета разказват, че са били принуждавани да се самоубият, след като са отказали да се „омъжат“ за някой от бойците на Боко Харам. Групировката от години насилва пленените деца.

„Страхувам се когато видя жена“, споделя Хасан, член на местната цивилна армия.

За момичетата, използвани като камикадзета, дори доближаването до властите, за да потърсят помощ, е изключително опасно. Войници и цивилни на местата за проверка в града са под постоянна тревога за всеки съмнителен, а това обикновено значи всяко момиче, което носи увит шал около главата и достатъчно дълга дреха, за да прикрие колан с експлозиви. Според ООН само за последните три месеца на 2016 г. 13 деца от 11 до 17-годишна възраст са убити, защото са били сгрешени за терористи. „Има неспокойствие, хората се страхуват, когато видят жена или малко момиче на претъпкано място“, разкрива Хариет Дюър, представител на УНИЦЕФ в Майдугури.

„Казаха ми да бъда сигурна, че съм готова за рая“, помни Амина на 16 години.

Почти всички от тези деца, преживели ужаса на Боко Харам, са прекъснали своето образование заради войната. Те мечтаят да станат учители, лекари или адвокати. Момичетата споделят, че ценят своята религия и не споделят вижданията на групировката, че исляма подкрепя самоубийство посредством взривяване.

Превод от The New York Times, заглавието е на OFFNews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови