Десетки водещи учени и университетски преподаватели напуснаха Русия заради войната

OFFNews 28 март 2023 в 13:32 2509 5

Ковальов

Снимка "Проект"

Юрий Ковальов

Поне 28 авторитетни учени и университетски преподаватели са напуснали Русия от началото на войната срещу Украйна, съобщи независимото изданието "Проект", специализирано в журналистическите разследвания. По негови данни сред тях са специалисти със световна слава, лауреати на множество награди. А общият брой на заминалите учени е много по-висок, пише изданието.

"След 24 февруари бяхме толкова стресирани, толкова шокирани, че не можехме да ядем, бяхме ужасени, изпаднахме в паника, купихме си билет за Истанбул и просто избягахме", спомня си Александър Марков, ръководител на катедрата по биологична еволюция в Московския държавен университет, професор от Руската академия на науките.

Той заминава за Турция заедно със съпругата си Елена Наймарк, водещ изследовател в Палеонтологичния институт на Руската академия на науките, но двойката се връща за кратко месец и половина по-късно.

"Имахме чувството, че този ужас трябва да приключи скоро, защото просто не може да продължава", спомня си Марков.

Ужасът обаче не свършва и от декември Марков, един от най-изтъкнатите руски биолози и популяризатори на науката, живее в Израел. Академик Виктор Василиев, председател на Московското математическо дружество, също вече се е установил там.

Преди 3 г. изтъкнатият астрофизик, член-кореспондент на Руската академия на науките, Юрий Ковальов, заедно с други руски специалисти, прави пробив в изучаването на черните дупки. Тогава ученият е изпълнен с оптимизъм и разказа на медиите много за това какви други открития могат да бъдат направени. Както се оказва сега, ако те ще бъдат направени, то ще бъде в друга държава.

След избухването на войната Ковальов, както и много други учени, подписва писмо, осъждащо руската агресия, и през есента заминава за Германия. Сега той се занимава с това да помага на други учени: някои трябва да се преместят, други да разрешат трудностите в новото си местожителство.

Базираната в САЩ организация Scholars at Risk е извела от Русия 200 души. Германската фондация "Александър фон Хумболт" е помогнала на още 62 дейци на науката да заминат, съобщава Дойче веле.

"Цели научни отрасли са спрели работа, изследвания просто не се правят", казва астрофизикът професор Сергей Попов. Бившият професор от Висшата школа по икономика Константин Сонин заявява, че от началото на войната тя е била напусната от не по-малко 150 преподаватели.

Около 60% от сътрудниците на Института за хуманитарни историко-теоретични изследвания "Полетаев" също са напуснали, пише "Проект". Изданието информира и, че в началото на 2023-а година институтът е загубил статута си на международна лаборатория.

Много от служителите на Факултета по журналистика към Московския университет пък са останали без работа - преподавателите с опозиционни възгледи нямат лекции. Те получават минимална заплата, но отсъстват от учебното разписание.

Преди заминаването си много от учените са подписали открито писмо, осъждащо войната. "Отговорността за започването на нова война в Европа е изцяло на Русия", се казва в документа. До момента той е подписан от 8489 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

Маги Стралска

28.03 2023 в 19:19

липсващото звено.... по-добре да си остане.... липсващо.....

924

4

Diogen

28.03 2023 в 16:53

Рашистите са липсващото звено от произхода на човека. За съжаление еволюцията ги е подминала и са останали на нивото на неандерталците. С Путлер скоро ще заживеят истински в каменната епоха.

-529

3

6екеr4о

28.03 2023 в 14:46

Имали Институт за хуманитарни историко-теоретични изследвания "Полетаев" и на какво ги научи този институт!?
Да се докарат до там, че масово да искат да преименуват отново Волгоград на прякора на Джугашвили!
В руССия историческа наука няма!
А режимът на Путлер първо бастиса Мемориал...
Та сега блядовете могат да продължат да маршируват на "Безсмертный полк", една патриотична дисидентска идея от 2011 г., безсрамно открадната от кремльовските пропагандатори...

900

2

Маги Стралска

28.03 2023 в 14:00

на путю..... не му трябват учени..... а крепосни....

345

1

Джендо Джедев

28.03 2023 в 13:39

Молодец, Вовочка! Рашка ще пребъде! ;)