Десетки убити и ранени при два атентата в Пакистан

OFFNews 29 септември 2023 в 15:48 1078 1

атентат

Снимка БТА/АП

След атентата.

В резултат на две мощни експлозии в джамии в различни провинции на Пакистан загинаха десетки хора, а стотици бяха ранени. Първият взрив е станал в провинция Белуджистан, живата си са загубили над 50 души, а най-малко 100 са били ранени. Вторият взрив е срутил джамия в предградията на Пешавар, като под развалините може да се намират около 40 души, съобщи Би Би Си.

Властите в Белуджистан твърдят, че взривът е бил предизвикан от атентатор самоубиец пред полицейска кола, паркирана пред джамията. Целта е била вярващи, събрали се да отпразнуват рождения ден на пророка Мохамед. Сред загиналите има и полицейски служители.

Все още никой не е поел отговорност за експлозията, но Белуджистан и преди често е бил обект на нападения от бойци на пакистанските талибани и "Ислямска държава", както и от други радикали.

Снимка: БТА/АП

Последното нападение е извършено в началото на септември. При взрива са ранени 11 души, включително местни високопоставени духовни водачи.

Белуджистан е най-голямата пакистанска провинция, която граничи с Афганистан и Иран.

Малко се знае за втория взрив, който е станал близо до Пешавар. Спасители разчистват отломките от срутената джамия. Местните власти смятат, че шансовете да бъдат открити оцелели са малки. По предварителни данни най-малко 40 души са били вътре по време на петъчната молитва, когато е станало срутването.

За последен път нападение срещу джамия в Пакистан е имало през януари тази година, също в Пешавар. Тогава при самоубийствен атентат загинаха 100 души.

Новата серия от атентати идва на фона на опитите на пакистанските власти да затегнат мерките за сигурност преди националните избори през януари 2024 г.

В края на юли експлозия уби повече от 40 души на предизборен митинг.

Според наблюдатели екстремистите са избрали деня, тъй като петък е национален празник по случай рождения ден на пророка, а джихадистите демонстрират на властите уязвимостта на системата за сигурност.

В Пакистан действа местна талибанска групировка - Tehrik-e-Taliban Pakistan, известна като TTP. Въпреки че се кълне във вярност на афганистанските талибани, тя не е официално част от тях.

Между ТТП и Исламабад е имало споразумение за прекратяване на огъня, но то е било нарушено. В резултат на това групировката засили нападенията си срещу военните и полицията. Но ТТП не е единствената бойна групировка, която действа в района.

"Ислямска държава" също многократно е заявявала, че смята пакистанските ислямски партии, особено партията JUI-F, за свои врагове, които трябва да бъдат унищожени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

1

Владè

04.11 2023 в 21:00

А защо другарити палистинци и другаря радифф ньи прутистират за помощ на другарити пакистанци? А ивропъ либирали защо ньи прутистира? А другарити русняци защо ньи кажат истинъта. Нали всичко знаят алкашите дегенерати славянски.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки