Десетки руски съпруги на ислямски терористи изчезнаха в Сирия

OFFNews 26 октомври 2019 в 20:32 16862 0

Снимка DW/AP

Около 50 рускини с децата им, общо над 100 души, са изчезнали безследно в Сирия, след като са избягали от лагера Айн-Исса, известен като затвор за семействата на джихадистите от Ислямска държава, предаде Би Би Си.

До неотдавна лагерите се намираха под контрола на кюрдите, но останаха без охрана след старта на турската военна операция „Извор на мира“. Няколко дни след опразването на лагера, в интернет се появява видео от неизвестно помещение с няколко жени, забулени в никаби, които изричат имената си и казват „От Русия“. Близките им ги търсят вече от седмица.

„Кюрдите просто си отидоха, оставиха отворени всички врати на лагера. А малко след това няколко души се върнаха и ти казаха, че ако не се махнем след 5 минути, ще подпалят палатките ни. И те наистина запалиха лагера, момичетата едва успяха да изтласкат децата си и няколко пътни чанти“, разказва Зумруд и цитира снаха си Маида. Те са били заедно с децата си в лагера.

През 2014 г. Зумруд е живяла в Сочи. Веднъж синът й се обадил по телефона и казал, че смята да отиде в Москва на работа, но тя категорично му забранила това и разговорът приключил. След няколко дни снахата Маида признала, че мъжът й все пак е заминал, но не в Москва, а уж да учи в Египет.

По-късно синът се обадил на майка си и съобщил, че учи, а после ще преподава в ислямски институти. „Пълна нелепица! Повтарях му, че е светски младеж, тренира футбол, ходи на танци, какви ислямски институти сега“, разказва Зумруда.

Но след няколко месеца изчезнала и снахата Маида с децата. Доста по-късно Зумруда научила, че въпреки всичко децата й са в Ислямска държава. През всичкото време от 2014 г. те се местели от една гореща точка в друга, а после им били взети и документите.

Маида разказвала още, че успели да намерят човек, който е готов да изведе жените и децата от Ислямска държава по безопасен маршрут. Но жените били заловени. Така Маида с децата си се озовала в лагера Айн-Исса, където прекарала година и половина.

Зумруда допълва, че при изгонването им от лагера жените са се разделили на няколко групи и потънали в пустинята. След като напуснали лагера, Маида с още 14 жени и 27 деца решили да потеглят към турската граница. Те останали да нощуват в пустинята, но били открити от въоръжени хора от протурските отряди.

„Момичетата ни звъниха и се радваха. Казваха, че за пръв път от 2 години са взели душ, видели са електричество и топла вода. Нахранили децата и накрая самите те се преситили“, казва Алия, свекървата на една от жените. Но два дни по-късно връзката със снахата пропаднала. Последният им разговор е бил на 17 октомври

Представители на турското министерство на вътрешните работи, цитирани от Би Би Си, казват, че през последната седмица техните сили са задържали 236 души от подобни лагери. Журналисти от турското радио и тв TRT уточняват, че всички задържани, които са от турски произход, са преведени в арестите. По-късно те ще бъдат съдени, а децата им ще бъдат настанени в специални приюти.

Източниците на Би Би Си твърдят, че протурските сили в Сирия в близко време ще обявят пред представители на страните кои техни граждани са задържани на територията на арабската република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!