Десетки хиляди ученици в САЩ излязоха от час, за да протестират срещу оръжията

ОFFNews 14 март 2018 в 21:15 3603 1

Снимка CBS

"Защитавайте бъдещето ни, а не огнестрелните оръжия": с този призив към президента на САЩ Доналд Тръмп десетки хиляди американски ученици прекъснаха учебните занятия с настояване за конкретни мерки срещу огнестрелните оръжия, предаде Франс прес.

От Ню Йорк до Лос Анджелис, от Чикаго до Хюстън, тийнейджърите старателно подготвиха лозунги и табели за събитието "Национално излизане от училище". За много от тях това бе първата им демонстрация.

Стотици ученици се събраха пред Белия дом във Вашингтон с викове "Молитвите не са достатъчни!" по адрес на президента Тръмп.

Националната мобилизация имаше за цел и да почете паметта на жертвите на нападение с полуавтоматично оръжие в гимназия във Флорида точно един месец след тази драма.

Прекратяването на занятията започна в 10.00 ч. местно време и трябваше да продължи 17 минути, по една за всеки убит на 14 февруари в гимназията в Паркланд. В много училища обаче прекъсването на занятията продължи по-дълго.

Учениците скандираха лозунги против Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. "Мислите и молитвите не спират куршумите" на огнестрелните оръжия, пишеше на една табела.

След това демонстрантите отидоха до Капитолийския хълм, където е седалището на Конгреса. В символична инициатива 7000 чифта обувки бяха положени вчера пред внушителната сграда в памет на 7-те хиляди деца, които са били застреляни от нападението в училището в Санди Хук в щата Кънектикът през декември 2012 г.

Всяка година в САЩ над 30 000 души умират от огнестрелно оръжие.

Подобни демонстрации са предвидени и в учебни заведения в САЩ, където е имало нападение с огнестрелно оръжие, като гимназията Колъмбайн в щата Колорадо, където имаше такава стрелба през 1999 г.

Организаторите на днешната проява са тези на "Шествието на жените", спонтанно движение, в което на 21 януари 2017 г. се включиха милиони души, протестиращи срещу влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови