Десетки хиляди на протест срещу Орбан в Будапеща

OFFNews 06 април 2024 в 19:45 2674 1

Мадяр

Снимка БТА/АП

Петер Мадяр говори пред събралото се множество.

Десетки хиляди протестираха срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща, съобщиха Ройтерс и БТА.

Демонстрацията бе водена от адвокат, който доскоро бе близък до администрацията на Орбан, но след това създаде политическо движение, насочено срещу унгарския премиер.

Протестиращите преминаха в шествие до парламента в необичайно топлото пролетно време, а някои от тях скандираха: "Не се страхуваме!" и "Орбан, оставка!".

Много демонстранти бяха облечени в националните цветове: червено, бяло и зелено, или носеха националното знаме. Партията на Орбан използва тези символи като свои собствени през изминалите две десетилетия, посочва Ройтерс.

Протестът бе воден от 43-годишният Петер Мадяр, който бе женен за бившата министърка на правосъдието в правителството на Орбан, Юдит Варга, и който вероятно планира да създаде собствена партия.

Мадяр доби широка популярност през февруари, след като направи шокиращи разкрития за вътрешните дела на правителството. Той обвини началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в ръководене на централизирана пропагандна машина.

Освен това Мадяр публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга описва подробно опит на старши помощник на Роган да се намеси в случай на подкуп. Прокуратурата сега проучва тези твърдения.

Разследването идва в политически чувствително време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни и следва скандала по обвинения за прикриване на сексуални посегателства в държавен дом за деца, заради който през февруари бяха отстранени двама негови ключови политически съюзници – бившата президентка Каталин Новак и Варга.

Според данните на агенцията за проучване на общественото мнение "Медиан" от средата на март 68% от избирателите са чували за излизането на Мадяр на политическата сцена, а 13% от тях казват, че има вероятност да подкрепят негова партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки