Десетки арести на протестите в Париж (видео)

OFFNews 24 ноември 2018 в 19:38 2498 0

Снимка АФП

Полицията арестува десетки демонстранти с жълти жилетки на антиправителствените протести срещу цените на горивата в Париж.

Днес продължаващите две седмици протести достигнаха своя пик. По данни на Франс прес около 81 000 протестиращи са били преброени по улиците на френската столица. 

По-рано днес се стигна до сблъсъци на булевард "Шанз-Елизе“ въпреки полицейския кордон. В опит да овладеят сблъсъците, органите на реда прибегнаха до водни оръдия и сълзотворен газ.

Според Би Би Си арестуваните по време на сблъсъците са 18. Си Ен Ен съобщава за 35 задържани.

"Целта бе да обединим всички хора в Париж. Разочарован съм, защото не трябваше да се стига до тук", коментира пред Си Ен Ен Тиери Пол Валет - един от организаторите на демонстрациите. Според него сблъсъците са възникнали заради малка група хора с крайно леви и крайно десни убеждения. "Беше като по време на гражданска война", описва той сцените, при които полицията се наложи да се намеси.

По-рано днес полицията изпозлва сълзотворен газ и водни оръдия за овладяване на протеста.

Заради мащабите на протеста, който обхваща и други градове във Франция, правителството на Еманюел Макрон обеща мерки за подпомагане на шофьорите с ниски доходи, но отказа да спре повишаването на данъка върху горивата с аргумента, че той е необходим за опазване на околната среда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови