Депутатите от Думата със забрана да пътуват до фронта без разрешение на Шойгу и Герасимов

Военните не са доволни от пиара, който си правят със снимки до танкове

OFFNews 27 юли 2023 в 15:29 1512 1

думата

Снимка Архив

Държавната дума

Депутатите от Държавната дума са уведомени, че всички техни посещения във военни части и подразделения в зоната на бойните действия в Украйна трябва да бъдат съгласувани с ръководството на руското министерство на отбраната, съобщиха за РБК трима източници в Думата.

Те твърдят, че депутатите трябва да съгласуват пътуванията си до военната зона с министъра на отбраната Сергей Шойгу или с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов чрез ръководството на Думата.

Парламентаристите са били информирани за това изискване с писмото на Шойгу до председателя на Думата Вячеслав Володин. Писмото е било получено миналата седмица и "имало препоръчителен характер", обяснява единият от източниците. Според него препоръките може да са свързани с факта, че военните "не са доволни от пиара в зоната на фронта".

"Те (депутатите - бел. ред.) постоянно се снимат и правят шоу", казва той.

Друг източник на изданието потвърди, че въпросите са възникнали към депутатите, които "се снимат в близост до танкове и оръдия". В писмото до Шойгу не се споменават конкретни имена. То обаче съдържа и друга препоръка: депутатите да бъдат превозвани с военни самолети само по молба на Володин или неговите първи заместници.

Източник на РБК обяснява, че на депутатите е забранено да пътуват до военни части и да се срещат с военнослужещи на тяхна територия без одобрение. В същото време те все още ще могат да пътуват до анексираните от Русия територии на Украйна, както и да предават помощ на военните на неутрална територия.

През май 2022 г. на фона на пътуванията на парламентаристите до Донбас се стигна до задочен спор между председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и секретаря на генералния съвет на "Единна Русия" Андрей Турчак. Володин смята, че е необходимо "да се охлади прекомерното усърдие на отделни депутати да се занимават с несвойствени дейности". Той посочи ръководителите на три комисии, които са пропуснали редица заседания на Съвета на Думата заради пътуванията си до Донбас. Володин отбелязва, че охраната на депутатите при такива пътувания "струва колкото цялата специална операция".

В отговор Турчак заяви, че само тези, които са били в Донбас и "са оставили всичко да мине през тях", могат да коментират подобни пътувания. А Володин отговори, че избирателите плащат на депутатите за тяхната работа, а не за да "преследват собствения си дневен ред".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки