Депутат предложи да се даде под наем Акрополът

OFFNews 09 януари 2012 в 18:34 2240 0

Акрополът в Атина
Акрополът в Атина

Депутат от консервативната дясна партия „Неа Димократия” и бивш заместник-министър на здравеопазването Герасимос Якуматос предложи Акрополът в Атина, както и други археологически обекти в Гърция, да бъдат отдавани под наем на частни компании.

Предложението на Якуматос е в контекста на усилията да се увеличат приходите в гръцкия бюджет, пише атинският вестник „Катимерини”. Според Якуматос подобна стъпка няма да бъде унизителна за Гърция.

„Вместо да намалява заплатите и пенсиите в страната, държавата трябва да отдаде под наем Акропола и всички археологически обекти в Гърция”, посочва депутатът.

Атинският Акропол датира още от Микенската епоха (II хил. пр. Хр.) и е най-известният запазен акропол в Гърция. Той представлява плосък скален връх, издигащ се на 150 м над морското равнище в гръцката столица Атина. Смята, че на него е бил разположен царски дворец. През 2010 г. германски депутати предложиха на Гърция да продаде атинския Акропол, както и островите си, за да покрие външния си дълг. Предложението на германските народни представители Марко Вандевитц и Франк Шефлер счетоха, че продажбата на острови ще помогне на Гърция да покрие част от огромния си дълг. На днешната среща в Берлин Меркел заплаши Гърция, че времето й изтича. Германският канцлер призова Атина възможно най-бързо да се договори с частните си кредитори за орязване на дълга. Напрежението в Гърция се увеличава, след като миналата седмица стана ясно, че следващият спасителен транш от финансовата помощ за страната може да бъде забавен с 3 месеца. Според информацията за март са планирани нови 5 млрд.евро, а за юни месец се предвижда отпускането на други 10 млрд.евро. Анализатори коментират, че забавянето е с цел ЕС и МВФ да окажат допълнителен натиск върху новото гръцко правителство да ускори реформите с оглед, че на 14 март има падежи на гръцки дълг за цели 14 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови