Депутат от партията на властта в Русия: Специалната операция в Украйна не постигна нито една от целите си

OFFNews 05 юни 2023 в 12:19 7245 4

Снимка Ведомости

Константин Затулин е определят за един от най-опитните руски политици и вече е влизал в конфликт с Кремъл през 2011, след което един мандат остана извън Думата.

Нито една от целите на т. н. Специална военна операция на руската армия не е постигната, някои от тях вече са изгубили смисъл, а Кремъл се е провалил с операцията си срещу Украйна. С такива тезиси шокира колегите си от парламентарната фракция на партията на властта „Единна Русия“ депутатът Константин Затулин. Заради изразената позиция срещу Затулин, който е и първи зъместник-председател на Комитета на Държавната Дума по въпросите на ОНД са започнали вътрешни партийно парламентарни консултации за вземане на наказателни мерки, съобщи руският „Ведомости“.

Според източника на изданието с казуса „Затулин“ се занимава лично първият заместник-ръководител на парламентарната група на "Единна Русия" Вячеслав Макаров. Самият Затулин не е член на партията, но като депутат от 1, 4, 5, 7 и 8 състав на Думата е член на фракцията на „Единна Русия“ в парламента.

Сред обсъжданите варианти за санкции заради изразеното мнение е лишаването на Затулин от поста първи заместник-председател на комитета на Държавната дума и изключване от редиците на парламентарната група. Подобен прецедент вече е имало: през есента на 2021 г. фракцията гласува да изключи от състава си друг мажоритарен депутат - Евгений Марченко, въпреки че такава процедура не е предвидена в съответния закон. Марченко се провини като не подкрепи проектобюджета и така нарушил партийната дисциплина.

Скандалът, шокирал партийците от близката до Путин формация избухнал в четвъртък, когато в реч пред форума „Каква Украйна ни трябва“ Затулин казал, че Русия сега е в трудна ситуация, когато е необходимо „да прехвърли не само индустрията, но и живота си на военни релси. 

"Какви бяха нашите цели, официално декларирани в началото на военната операция? Помните ли всички? Денацификация, демилитаризация, неутралитет на Украйна и защита на жителите на Донецката и Луганската народни републики, които страдаха през цялото това време. По кои от тези точки сме постигнали резултати до момента? По никои. Освен това някои от тях вече нямат никакво значение“ - заявил Затулин, а цялата му реч била изпълнена с изказвания в подобен дух.

Според „единороса“, както наричат депутатите от „Единна Русия“, в частност, искането за неутралитет на Украйна не може да бъде постигнато, ако украинската държава продължи да съществува и то е престанало да има всякакъв смисъл.

Грях на Константин Затулин и изявлението, че Русия/Кремъл са се провалили. Според него планът, който руските власти са имали в началото на войната, очевидно се е провалил. Планът е бил, че много бързо след силовите действия на руската армия украинската държава ще се разпадне и без много жертви Москва е разчитала да постигне това, което не е постигнала за 8 години с Минските съглашения. „Не искам сега да разчиствам сметки с хората, които формулираха целите по този начин, но във всеки случай за всички е очевидно, че това не се случи“, казал Затулин.

Народният избраник признал и това, което виждат всички – че Русия не е в състояние да изпълни дори решението си да анексира четирите украински области. „Никога не влязохме в град Запорожие, но пък напуснахме град Херсон“.

Самият депутат твърди пред „Ведомости“, че никой от ръководството на фракцията не се е свързал с него с претенции за изказванията му на форума. „Защо да загубя позицията си в комисията или да бъда изключен от фракцията? Ръководството на фракцията не ми каза нищо“, коментира Затулин.

Успоредно с това обаче депутатът не само, че не е свил платната, ами и написа в телеграм канала си, че почитаемите коментатори подхождат към неговото изказване на форума като към шведска маса – вземат си нещо от контекста и забравят или затъмняват нещо друго. „Казах, че в момента целите на военната специална операция не са постигнати. Защо го казах? За да проследим какво трябва да се направи, за да се постигнат тези цели. Според мен ясно изразих идеята, че за това всички, които сме в една лодка, трябва да положим всички усилия“, написа депутатът.

Според друг източник на „Ведомости“ обаче всякакви мерки срещу Затулин могат да бъдат ограничени максимално до „възпитателни“, така че да говори по-внимателно в бъдеще. Като заместник-председател на парламентарна комисия депутатът формира позицията на „Единна Русия“ по законопроекти, свързани с въпросите на сънародниците и евразийската интеграция и освен това той има уникалния статут на специален представител на Държавната дума по въпросите на миграцията и гражданството и на тази основа участва в заседанията на Съвета на Думата и като такъв излезе с отделен доклад с участието на външния министър Сергей Лавров през февруари.

Затрудненията за руските власти за адекватна реакция идват от това, че Константин Затулин не е някакъв маргинален регионален деятел, а един от най-опитните руски политици. Той беше депутат от първия състав на Държавната Дума и се придържаше още тогава към националистически и ревизионистични възгледи, като оспорваше териториалната принадлежност на Крим и Севастопол към Украйна. През 2011 заради въшнополитически разногласия с Кремъл по въпроса за Либия изгуби поста си на заместник-председател на комисия на Държавната Дума и не попадна в парламента в 6-ия му състав, но от 2016 отново е в Думата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

05.06 2023 в 13:37

Това и децата отдавна вече го знаят. Но във "великия" СССРайх, ако някой го каже на глас, го разследват и може да го осъдят и вкарат в затвора. За казване на истината.

Хайде, рашистки тролчета - бегом марш към СССРайха!

-529

3

6екеr4о

05.06 2023 в 13:25

Тоя си прави некакви сметчици, ма Путя е злобен и отмъстителен, и най-вече паметлив!

Щопите у наше село викат: Колко и да се врАтиш, гАзо все че ти е отзад...

12407

2

Bad Horse

05.06 2023 в 13:14

плъхове, кораб, бла-бла...

345

1

Джендо Джедев

05.06 2023 в 12:48

Тия почнаха да се ръфат и в Парламента си. Кеф! А тоя да внимава какво пуши, какво пие и дали прозорците, покрай които минава, са добре затворени и не са по-високи от първия етаж. ;)

 
X

Да помогнем на украинските деца!