Ден 6: Руски военен конвой, дълъг 64 км, настъпва към Киев

OFFNews 01 март 2022 в 07:45 10249 33

Колона с руска бойна техника, дълга 64 км, се движи към Киев от север. Това съобщи американската компания Maxar, позовавайки се на спътникови снимки. По-рано от компанията оцениха колоната като 27 км. (Още акценти от деня - по-долу)

Maxar твърди още, че в южната част на Беларус се съсредоточава следващата руска военна група. 

През нощта руските военни части окупираха летището в Херсон и се появиха в северозападните покрайнини на града. Руските сили взривяват подстанции около втория по големина град Харков, с което причиняват проблеми със снабдяването с ток и вода, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Около 70 украински войници са загинали при руски артилерийски удар по североизточния град Охтирка, предаде Би Би Си. 

Украинският посланик в Съединените щати Оксана Маркарова заяви, че Русия е използвала вакуумна бомба - оръжие, което е забранено от Женевската конвенция - при инвазията през вчерашния ден, предаде Ройтерс. На среща с членовете на Конгреса Маркарова каза, че Москва се опитва да нанесе тежки поражения на страната ѝ. 

19:00 ч. - Европейският парламент прие резолюция, която призовава за по-строги санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Документът беше подкрепен с 637 гласа "за" от присъстващите 676 депутати. Останалите 13 гласуваха "против", а 26 се въздържаха от вот.

17:30 ч. Руските сили нанесоха удар в близост до телевизионната кула в Киев. По информация на здравните власти в Украйна са загинали петима души. 

17:20 ч. - ЕС, Великобритания и САЩ бойкотирахa речта на руския външен министър Сергей Лавров на форум на ООН.

16:15 ч. - Министерството на отбраната в Русия отправи предупреждение към жители на Киев, че се готви да стреля по цели в украинската столица. Руските власти потвърдиха, че ударите по украинската столица са, за да "се предотвратят информационните атаки срещу Русия".

15:20 ч. - Руските войски превзеха сградата на градския съвет в Бердянск, не пускат украинците до гробищата

14:00

Европейският парламент стана на крака, докато Володимир Зеленски отправяше обръщение по време на извънредна сесия, която да обсъди решение за статут на Украйна.

13:00

Украинският парламент обяви, че войски на Беларус са навлезли в територията ѝ. Само час преди това президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира, че страната му няма намерение да се включва във военните действия.

12:30

Зеленски отправи нов призив

Ракетният удар по централния площад на Харков е „откровен терор“, каза украинският президент Владимир Зеленски в ново видеообръщение. „След това Русия е терористична държава. Никой няма да прости. Никой никога няма да забрави“, каза Зеленски. След крилатата ракета, която удари Харков, всичко се промени, "десетки жертви", добави той.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало информацията за удара над Харков. По-рано ведомството заяви, че „само военната инфраструктура е деактивирана“ и че „нищо не заплашва цивилното население“.

12:12

Жилищни сгради в Херсон бяха подложени на обстрел, съобщава Би Би Си-Русия.

9:50

Мощен взрив разтърси центъра на Харков, руските военни изстреляха ракети по сградата на Харковската областната администрация. Площад "Свобода", един от най-големите в Европа, беше обстрелван, съобщи Униан. По-късно общинската администрация потвърди 10 жертви. Има и ранени. 

Информацията се обновява

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

37

Стефан

02.03 2022 в 03:46

Шосето от Киев към Житомир е свободно за всички, които искат да напуснат Киев. Руските сапьори често го проверяват за мини, понеже се страхуват от безобразия на местните фашисти.

Понеже не искам да бъда обвинен в публикуване на жестокости, предлагам на любителите на ютуб и гейбук сами да погледат филмчета на тема ВСУ напуска градовете. Застреляни хора, горящи села, украинските танкове газят коли с хората вътре на паркингите на единствените бакалници.

23293

36

Стефан

02.03 2022 в 00:47

Не са заели атомната централа, сигурно чакат подхода на основните сили. Контролът върху такъв обект предполага и отговорността за безопастността му.
С малко не са стигнали до границата на Приднестровието, видимо по същата причина. Макар че не знам нищо за местността, там причините сигурно са същите.
Така или иначе, до утре там няма да стане нищо.

В Киев настъпва ад. В града помежду си се бият всякакви териториални отбрани, на които оня ден раздадоха 20 000 автомата. И всичките заедно - срещу собствената си армия.
Няма да се учудя, ако руснаците просто спрат наоколо, и почакат да им се помолят да влязат.

23293

35

Стефан

01.03 2022 в 23:27

И за особо упоритите тролове: карта от английските ВВС. Другарите от храброто английско разузнаване, хайли-лайкли няма да излъжат:)

https://twitter.com/royalairforce?lang=bn

23293

34

Стефан

01.03 2022 в 17:41

Южният фронт на ВСУ вече не съществува - руските части заобикалят Николаев от север. До довечера сигурно ще прикрият Южноукраинската АЕЦ, и може би целия път до Приднестровието.

И вече са ударили телевизионната кула в Киев.

23293

33

Стефан

01.03 2022 в 16:04

Херсон практически е очистен, съпротива няма. Завършва обкръжаването на частите в Донбас, няма опити за изтеглянето им към централните части на страната - безсмислено е. Колоните ще бъдат унищожени.
Главорезите от Азов са блокирани в Мариупол, те няма как да се предадат. Подмамили са цивилно население на територията на завода Азовсталь, и се крият зад него.

Сутринта са ударили сградата в центъра на Харков, когато там са били събрани много бойци, и командването на териториалната отбрана. Това са и големите загуби. Пострадали цивилни хора и обекти няма.

Какво става около Киев не знам.

-8580

31

е тука в форума има един и за по-малко си продава писането по клавиатурата от няколко профила. Лесен е щото го хакнах още миналата седмица. Стегнете се малко бе!

12135

30

borisboris

01.03 2022 в 14:53

Имам едно съседче, не особено интелигентно но не е лошо момче. Като малък паднал в един празен кладенец с главата надолу. Оттогава е доста нефелен. Наскоро сподели, че в офис за тролове почнал работа. Тия дни обаче загрижен го гледам - 20те рубли на пост дето им давали вече не стигат за нищо. Там нещо профсъюзи, стачки, това онова... Стягайте редиците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!