Ден 50: Русия обяви, че военни масово се предават в Мариупол. Украйна отрича (нови снимки от опустошения град)

САЩ пращат още артилерийски системи, бронирани машини и хеликоптери на Украйна

OFFNews 14 април 2022 в 09:08 5607 5

Снимка Getty Images

Русия обяви, че повече от 1000 украински морски пехотинци са се предали в обсаденото пристанище на Мариупол в днешния 50-и ден от началото на инвазията ù в Украйна. Украйна отрича. Заместник-кметът на града Сергей Орлов заяви пред Би Би Си, че украинските войски там все още водят боеве. 

Десетки хиляди души са загинали в Мариупол, твърди Украйна.

Сраженията изглежда продължават около гигантския стоманодобивен завод "Азовстал" в пристанището, което е една от двете зони, които не са под руски контрол.

Руската телевизия излъчи кадри, които според нея показват как морските пехотинци се предават в стоманодобивния завод.

Съветник на украинския президент обаче настоява, че морските пехотинци всъщност са пробили, за да се свържат със силите на батальон "Азов".

Мариупол е голямо пристанище и ключова цел за Русия, която се опитва да установи сухопътен маршрут към полуостров Крим, който анексира през 2014 г. Градът е в центъра на опустошителна атака от страна на руските сили, а украинските войски там заявиха, че са изчерпали боеприпасите си.

Високопоставен представител на американската отбрана заяви, че руските въздушни удари продължават да са насочени към Мариупол и САЩ не смятат, че градът е напълно превзет от Русия.

По-рано в сряда журналисти на Ройтерс са видели пламъци да излизат от стоманодобивния завод "Азовстал", където от седмици се укриват морски пехотинци от 36-та бригада.

Преди руската инвазия населението на Мариупол наброяваше над 400 000 души. Жителите, които не са успели да избягат от обсадата, се борят за оцеляване.

Ходът на войната според украинската армия

В съобщение с актуализирана информация за хода на войната в 50-ия ден от руската инвазия украинските военни пишат, че руските сили продължават да нанасят системни ракетни и бомбени удари по военната и гражданската инфраструктура в Харковска, Донецка и Запорожка област.

Те продължават да укрепват артилерийските части, да оптимизират съществуващите командни системи, разузнаването и медицинското осигуряване в близост до източната граница на Украйна.

Войските от руския съюзник Беларус продължават да изпълняват задачи в украинско-беларуските гранични райони Брест и Гомел, твърди още украинската армия. Според нея в Слобожански в Североизточна Украйна руските сили провеждат разузнаване на вероятни места за нападение. Те продължават частично да блокират град Харков, в региона продължава обстрелът.

В Донецк в Източна Украйна руските сили водят боеве в районите Славянск, Попасна и Курахово.

Украинските сили твърдят, че са унищожили един танк, четири бронирани единици и шест превозни средства, както и руска артилерийска система. 

Няма независимо потвърждение на тези твърдения.

Още американска военна помощ за Украйна

Американското правителство обяви отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна за $800 млн. С тях стойността на военната помощ от САЩ надхвърля $2,4 млрд. Пакетът включва артилерийски системи, артилерийски снаряди и бронирани бойни машини, посочи президентът Джо Байдън след телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски.

Американският президент е дал и зелена светлина за доставки на хеликоптери на Украйна.

Досега САЩ се въздържаха да доставят тежки въоръжения, каквито иска Украйна, за да не изострят още напрежението между Вашингтон и Москва, посочва АФП.

В отговор на помощта украинският президент Зеленски заяви, че е "искрено благодарен" на САЩ. Във видеообръщение той благодари и за посещението на президентите на Полша, Естония, Литва и Латвия в Украйна. По думите му те са лидери, които "ни помагат от първия ден, които не се поколебаха да ни дадат оръжие, които не изпитаха съмнение дали да наложат санкции".

Зеленски каза, че в телефонния си разговор с президента на САЩ Джо Байдън са обсъдили новата доставка на оръжие, още по-твърди санкции срещу Русия и усилията да бъдат изправени пред правосъдието онези руски военни, които са извършили военни престъпления в Украйна.

"Неизбежно е руските войски да бъдат подведени под отговорност. Ще изправим всички пред трибунал, и то не само за това, което е извършено в Буча", заяви още Зеленски, напомняйки за посещението на прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан в района.

Президентът на Украйна добави, че продължават дейностите по разчистване на десетки хиляди неексплодирали снаряди и мини, изоставени в Северна Украйна след изтеглянето на руснаците. Той призова хората, които се завръщат по домовете си, да бъдат внимателни към всякакви непознати предмети и да съобщават за тях в полицията.

Нови санкции

Австралия наложи целенасочени финансови санкции на 14 руски държавни предприятия, включително такива, свързани с отбраната, сред които производителя на камиони Камаз и корабните компании Севмаш и Обединена корабостроителна корпорация, предаде Ройтерс.

Санкциите ще обхванат и компанията за електроника Роселектроника, която отговаря за производството на около 80 процента от всички руски електронни компоненти, както и на Руските железници. Мерките, наложени в отговор на руската инвазия в Украйна, оповести министърката на външните работи на Австралия Марис Пейн.

Австралия вече е наложила санкции на около 600 физически лица и правни субекти, включително по-голямата част от руския банков сектор и всички организации, отговорни за държавния дълг на страната.

Освен това тя предостави отбранително оборудване и хуманитарни помощи на Украйна, като същевременно забрани износа за Русия на алуминий и алуминиеви руди, включително боксит, напомня агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

7

Merc

14.04 2022 в 22:11

Вече падна мита за силата на Могучая ! 2 месеца не могат да превземат един стратегически град отбранвяван от 15 хияди доброволци и военни. А за 3 дни щяха да превземат цяла Украйна....Оттук нататък Русия ще бъде в ъгъла за следващите няколко столетия. Ако продължи да съществува дори в някакъв умален вариант.

-240

6

редовно четящ

14.04 2022 в 17:48

Руските източници обикновено са лъжливи.

2051

4

Propaganda

14.04 2022 в 13:50

Никога повече расия няма да бъде приемана като фактор на световната сцена.

Юнаците от Мариопол постигнаха това. 2 месеца по-късно руските нерези не успяха да превземат дори този стратегически град.

700

2

Gazpatcho

14.04 2022 в 11:39

Не мога да разбера що за инат проявяват пронатовските сили с този "вой" за изпращане на оръжие на Украйна. Нейното състояние в момента наподобява
познатата ни патова ситуация с обкръжената армия на фелдмаршал Паулус край Сталинград !
В чуждестранните средства за масова информация постоянно се излъчват кадри на изоставено от украинците оръжие при тяхното отстъпление, доставено от Чехия, Хърватска, Израел, Германия,Швеция и САЩ, което руснаците товарят на транспортни влакове и военни камиони и го транспортират в Русия !
 
X

Да помогнем на украинските деца!