Ден 184. Украйна атакува край Херсон, руската армия с офанзива в котела между Изюм, ЛНР и ДНР

ВСУ съобщава за унищожени складове с боеприпаси и комуникационни центрове на противника в зоната на контранастъпление

OFFNews 26 август 2022 в 09:22 16683 2

Продължава контраофанзивата на ВСУ в окупираната Херсонска област.

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Продължава контраофанзивата на ВСУ в окупираната Херсонска област.

Въоръжените сили на Украйна са унищожили през последното денонощие два руски склада с боеприпаси и комуникационен център на руската армия, съобщи в петък Оперативно командване „Юг“ на ВСУ. С това от понеделник насам броят на унищожените складове с амуниции достигна седем.

Според оперативната справка на ВСУ украинците са унищожили напълно центъра за свръзка на 98-и Десантен полк на Руската федерация в Херсонска област и наземни комуникационни линии GLOC, ликвидирани са 20 руски бойци. Според цивилни украински чиновници са ударени и два командни пункта, единият от които е на на батальонната техническа група на 33-ти мотострелкови полк.

„Врагът концентрира усилията си за задържане на заетите позиции, продължава артилерийския обстрел с оръдия и ракети, използва авиацията и ракетни атаки.“ – съобщават от украинското командване.

Вчера през деня руската армия е провела пет атаки срещу позиции на ВСУ на бойната линия с помощта на щурмови самолети и изтребител. Личният състав на украинската армия не е понсъл загуби, твърди ОК „Юг“. Армията на Москва е извършила ограничени наземни атаки северозападно и североизточно от Славянск, североизточно и южно от Бахмут и на Северозапад от Донецк. Ограничена атака е имало и в северозападната част на Харковска област и северозападната част на Херсонска.

Говорителката на командването Наталия Гуменюк в ефира на радио „Свобода“ коментира в петък, че са били унищожени седем склада с боеприпаси и въоръжение от началото на седмицата, но уточни, че седмицата още не е приключила.

„Складовете с боеприпаси са една от приоритетните цели на нашата артилерия, в частност и на въздушните удари, тъй като това са запаси, които противникът планира да използва срещу нашите части. Въпреки че се опитват да разконцентрират тези запаси, тъй като вече са усетили, че нашите интервенции са точкови и абсолютно целенасочени, ние намираме местата на новите им дислокации и ги унищожаваме.“ - каза Гуменюк.

За поредна нощ има информация за взривове около Херсон. Към полунощ местни източници съобщават за експлозии в посока на Антоновския мост. Конструкцията на моста е компрометирана след няколко попадения на ВСУ, но руската армия изгражда успоредно на моста понтонно съоръжение за прехвърляне на техника, боеприпаси и личен състав.

Институтът за изследване на войната ISW анализира руската тактика през последните дни и обобщава, че основните усилия на руската армия са съсредоточени в Източна Украйна и целят на първо място да обкръжат украинските сили в котела между Изюм и Донецка и Луганска области. Руснаците провеждат и поддържащи атаки срещу Харков и по южната ос на фронта. Геолокирани снимки на сепаратисти от т. н. ДНР, които поставят съветско знаме близо до центъра на Пески показват, че сепаратистите са получили пълен контрол над градчето и, вероятно, започват атака ни запад от тези позиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

26.08 2022 в 10:48

Че то това Пески е предградие на Донецк, както и Авдеевка впрочем. С тия бесни темпове руснаците за няколко годни може да стигнат и до последната спирка на някой градски автобус в Донецк.