Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ден 14: Първа успешна масова евакуация от Украйна

Александра Маркарян 09 март 2022 в 07:49 3972 2

бежанци

Снимка Getty Images

Бежанци, бягащи от Украйна, пристигат на гарата в унгарския град Захон. Унгария посрещна повече от 144 000 бежанци от съседна Украйна от началото на руската инвазия.

Украйна обяви първата си успешна масова евакуация на цивилно население от началото на военния конфликт с Русия.

Около 5000 души напуснаха североизточния град Суми, който беше под ожесточени руски бомбардировки в продължение на дни, съобщава Би Би Си.

Евакуацията с автобуси започна във вторник сутринта и трябва да продължи в сряда, по думите на кмета на Суми. Маршрутът е Суми-Полтава.

Около 5000 души и повече от 1000 частни превозни средства "вече са в безопасност", каза Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Подобен опит за извеждане на хора от Чернигов се провали. Украйна твърди, че причината е руски обстрел.

Само в понеделник 22 души - включително три деца - са били убити от руски въздушни удари, съобщават властите в Украйна.

Москва обяви още едно хуманитарно прекратяване на огъня за обстрелвани градове, за да може цивилното население да ги напусне. Те започват в 10 ч местно време в Киев, Чирнигов, Суми, Харков и Мариупол. 

Русия нападна Украйна на 24 февруари. Оттогава досега над 2 милиона души - по данни на ООН - са избягали от страната. Над 1,2 милиона от бежанците са в Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

09.03 2022 в 12:39

Тоя отдолу е луд за връзване....Йончев забранете му достъпа...да призоваваш за ядрена война е тъпо,налудно и най-вече забранено....изтрийте я тая гад....

-3300

2

bgp

09.03 2022 в 09:13

ЕС ... Стоят и гледат от кабинетите си как прегазват милиони хора, страхувайки се дали утре задниците им ще са на топло !

А след това ще говорят за права , свобода и прочие празни приказки ....... които не си защитил !!! Виждате ли защото не били н НАТО , хайде бе ...... свободата , правата и и животът само за членове на нато ли са !!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!