Демонстранти превзеха сградата на парламента в Киргизстан, има ранени

OFFNews 06 октомври 2020 в 07:33 3855 0

Протестиращи в Киргизстан превзеха сградата на парламента в столицата Бишкек, съобщава Би Би Си. Причина за ескалацията на напрежението в страната са резултатите от проведените в неделя парламентарни избори, които според демонстрантите са фалшифицирани.

След няколко часа сблъсъци с полицията, група демонстранти успя да щурмува сградата, в която освен парламент се помещава и администрацията на президента.Според официалните източници в страната, по това време тя е била празна.

В киргизки медии се появиха кадри, на които се виждат счупени мебели и разпръснати стъкла. Малко след това вътре избухна и пожар. 

Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и шумови гранати, за да разпръсне протестиращите. Съобщава се за най-малко 120 ранени, половината от които са полицаи, пише Би Би Си.

Малко по-късно протестиращите освободиха от затвора бившия президент на страната - Алмазбек Атамбаев, както и бившия премиер - Сапар Исаков. Той беше начело на правителството между 2017 и 2018 г., но беше осъден за корупция.

Протестите в страната започнаха вчера сутринта на един от централните площади в Бишкек. В него се включиха представители от над 10 партии, които не успяха да влязат в парламента.

Според резултатите от 16 партии, участващи в изборите, в парламента влизат 4, като три от които са свързани с президента Соорнбай Жеенбеков. Според протестиращите, групи, близки до президента, са купували гласове, както са и заплашвали гласоподаватели.

Голяма част от опозицията се обедини и поиска анулиране на резултатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!