Делото срещу пресата: Принц Хари наруши вековна традиция в монархията малко да се говори и още по-малко да се отговаря на въпроси

Колко още кръв ще се окаже по ръцете, с които те пишат статиите си, преди да се сложи край на това безумие, заяви Хари пред съда по повод навлизането на журналистите в личното му пространство

OFFNews 06 юни 2023 в 17:10 2544 0

Хари

Снимка KARWAI TANG

Принц Хари малко преди да влезе в съда, където никой няма да обръща внимание на титлата му.

Принц Хари даде днес показания пред Върховния съд в Лондон по дело, което е завел срещу медийния холдинг Mirror Group Newspapers (MGN). Принцът обвинява журналистите, че са навлезли в личния му живот, съобщава Би Би Си.

Хари е първият високопоставен член на британското кралско семейство, който се явява като свидетел в съда от 19-ти век насам. В продължение на около 200 г. в британските кралски среди съществува табу за начина, по който висшето общество участва в съдебни процедури. В монархията от векове е важало правилото "малко да се говори и още по-малко да се отговаря на въпроси".

Участието на принц Хари в процеса, не само като ищец, но и като свидетел, е събитие с исторически мащаби. Според експертите той поема огромен риск, защото в съда никой няма да се интересува от титлата и произхода му. Процесът е открит, задават му се неудобни въпроси и той трябва да отговори на тях.

Изслушването официално започва предния ден, като адвокатите на ищеца и ответника излагат пред съда аргументите си.

Принцът беше подложен на кръстосан разпит днес. Но, както става ясно от думите на обкръжението му, той е поел този риск заради това, което смята за една от основните каузи в живота си - да потърси сметка на пресата за нахлуването в личното му пространство.

Кралското семейство не е коментирало участието на Хари в процеса. Принцът вече няма никакви официални задължения, свързани с титлата му, и живее в Калифорния.

За какво е делото

Принц Хари и още трима души (имената им не се съобщават) съдят издателя на вестници MGN Holding за това, че информацията за тях е била събрана незаконно.

Според обвинението журналисти от таблоидите Daily Mirror, Sunday Mirror и The People са използвали слабости в сигурността, за да получат достъп до гласовата поща на ищците и да слушат съобщения, оставени от приятели и членове на семейството им.

В случая с принц Хари става въпрос за появила се в публикациите информация за връзката му с бившата му приятелка Челси Дейви и за предполагаема разправия с брат му принц Уилям.

MGN вече призна, че през 2004 г. холдингът е поискал от частен детектив да получи информация за принц Хари и това е станало чрез хакване на телефона му. Нищо подобно обаче не е имало в работата по статиите, посочени в иска, подчерта адвокатът на ответника Андрю Грийн. За епизода от 2004 г. той се извини на принца от името на клиента си в началото на разпита на принц Хари.

Сегашният съдебен процес може да създаде важен прецедент. Ако Хари и другите ищци спечелят, на него ще се позовават съдиите при бъдещи съдебни спорове, свързани с пресата на известни личности.

Адвокатът на ответника е "звяр в съдебната зала"

Много британски адвокати смятат, че ищците нямат голям късмет със защитата. Адвокатът на MGN Андрю Грийн е носител на многобройни юридически награди и в миналото е спечелил много важни дела.

"Безкомпромисен и безмилостен. Особено добър е в язвителните кръстосани разпити и умее да притиска непослушните съдии", казват за него колегите му. "Звяр в съдебната зала" е другото име за него в юридическите среди.

Грийн е поел делото веднага. Адвокатът направо е заковал принца с поредица от съвсем конкретни въпроси по същество на иска, но ищецът не е успял да отговори разбираемо на почти нито един от тях, отблъсквайки атаките на Грийн с общи приказки за методите на пресата.

Какво казват страните

Адвокатът на принц Хари Дейвид Шерборн основава обвинението си на факта, че принцът е бил подложен на незаконни методи на медийна намеса в живота му още от ученическите си години. Това включва събиране на информация за него по неподходящ начин, като например подслушване на телефона му. Такива методи "са се оплели като паяжина" и в живота на принца в зряла възраст, казва адвокатът.

Защитникът на MGN Андрю Грийн е отговорил на нападките, че няма доказателства за подслушване на телефона на Хари. Според него нито един от журналистите, които в различни моменти са твърдели, че принц Хари е подслушван, не е представил доказателства за това. Всички те са уверявали, че това не са те, а някаква трета сила, която обаче остава много ефимерна.

Тези изявления на страните бяха направени в първия ден на изслушването, понеделник, но принц Хари не се появи в съда по това време. Защитникът на MGN отговори, че ищецът просто губи времето на съда. Съдията призна, че е бил донякъде изненадан да научи, че принц Хари няма да присъства на откриването на съдебния процес.

Жертва на пресата още от раждането си

Принц Хари започва исковата си молба, като обяснява защо се е преместил от Великобритания в САЩ със съпругата си Меган Маркъл и сина си.

"До голяма степен [това] се дължи на постоянното нахлуване в личния ни живот, речта на омразата и тормоза от страна на таблоидите, което оказа опустошително въздействие върху психическото ни здраве и благополучие. Освен това бяхме силно загрижени за нашата безопасност и тази на сина ни", се казва в изявлението.

В показанията си принцът разкрива отразяването в пресата и стереотипите, с които се е сблъсквал като дете. "Изпитвах враждебност от страна на пресата още от момента на раждането си", казва Хари.

Според него пресата всъщност го е принуждавала да прави грешки, които след това са позволявали на репортерите да пишат още по-пикантни статии.

Той обвинява пресата и за провала на връзките си с момичета в различни етапи от живота си.

В исковата му молба се казва, че веднага щом журналистите са разбрали за новата му приятелка, са направили всичко възможно, за да ги разделят. По думите му журналистите изопачават фактите и изваждат на показ дълбоко лични моменти - и продължават да го правят и до днес във връзката му с Меган, въпреки че са женени.

Хари заяви, че е дошъл в съдебната зала, за да сложи край на медийната лудост.

Трагична история

Отношенията на принц Хари с пресата, и особено с папараците, са тясно свързани с трагичната история на смъртта на майка му принцеса Даяна. Тя загива при автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., като широко разпространено е мнението, че шофьорът не е успял да запази контрол, докато се е опитвал да избегне преследването на фотографите.

Този епизод, заедно с други, също е в основата на обвинителната линия.

"Колко още кръв ще се окаже по ръцете, с които те пишат статиите си, преди да се сложи край на това безумие?", казва принцът пред съда.

Той не назова името на конкретен журналист, като заяви, че има предвид всички "отговорни за причиняването на болка".

Съдът ще продължи да изслушва показанията на принц Хари утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews