Действащият лидер на Мюсюлманското братство е арестуван в Кайро

OFFNews 28 август 2020 в 19:26 3118 0

Снимка Wikipedia

Египетските власти са арестували действащия лидер на "Мюсюлманското братство" Махмуд Езат след акция в апартамента му в Кайро, предава Ройтерс. Това опровергава медийните публикации, в които се твърдеше, че той се крие в чужбина.

Езат беше заместник на Мохамед Бадие преди ареста му през лятото на 2013 г. Тогава, само няколко часа след задържането, за временен водач "Братството" посочи Езат.

Арестът на Езат е най-новият удар върху най-старото и най-организирано египетско ислямистко движение, което отслабва вече седма поредна година.

От изявление на министерството на вътрешните работи на Египет става ясно, че той е арестуван в жилище, използвано като скривалище в пети квартал в Кайро. Жилището се е използвало като щаб за ръководене на терористичната група.

Според властите Махмуд Езат е свързан с някои от терористичните актове в страната от 2013 г. насам. Преди това той беше осъден на доживотен затвор задочно. Според египетското законодателство, след ареста днес тази присъда ще бъде гледана повторно.

Египетските власти обвиняват организацията в подривна дейност, като "Мюсюлманско братство" отрича тези твърдения. Към момента много от членовете на "Братството" са арестувани, а други се намират в Турция. Предишният лидер на организацията е в затвора в Кайро, където излежава доживотната си присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!