Давид на Микеланджело се оказа порнография в САЩ

OFFNews 28 март 2023 в 09:59 3215 4

фигура

Снимка Getty images

Голата фигура на Давид се смята за порнография във Флорида.

Музеят във Флоренция, в който се намира статуята на голия Давид на Микеланджело, официално покани ученици и учители от американско училище, чийто директор трябваше да подаде оставка заради урок за творбата.

Директорът на училище във Флорида беше принуден да си тръгне, след като родител се оплака, че на шестокласниците е било показано изображение на Давид в час, съобщава Би Би Си.

Учениците са разглеждали и известните картини "Сътворението на Адам" на Микеланджело и "Раждането на Венера" на Ботичели, на които са изобразени голи тела. Един от родителите нарича творбите порнография. Други двама твърдят, че подобни материали е трябвало да бъдат одобрени от училището преди урока.

Шести клас в американските училища се посещава от деца на възраст 11-12 г.

Статуята на голата фигура на Давид е едно от най-известните произведения на изкуството от Средновековието. Давид е библейски герой, който побеждава гиганта Голиат.

След като научава за ситуацията, директорът на галерията на Академията за изящни изкуства във Флоренция кани училището да посети музея. И казва, че директорът на училището заслужава поощрение, а не наказание.

"Да се преподава за Ренесанса, без да се покаже Давид - безспорен символ на изкуството и културата на тази историческа епоха - не би имало никакъв смисъл", е категорична ръководителката на галерията Сесиле Халберг.

Халберг каза, че е била смаяна, когато е чула, че мраморната статуя на Давид от XVI в. някъде е наречена порнография. Според нея това е не само неразбиране на Библията, но и неразбиране на самата западна култура.

"Трябва да разделим голотата и порнографията. В Давид няма нищо порнографско или насилствено. Той е млад мъж, пастир, който, както описва Библията, не е имал прилични дрехи, но е искал да защити народа си със средствата, с които е разполагал", подчертава Холберг.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също покани в града и учителката от Училището за класически науки в Талахаси, Флорида, чийто урок предизвика такъв скандал.

"Да наричаш изкуството порнография е просто абсурдно", пише Нардела в Туитър. - Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

Според директорката на Училището за класическо образование в Талахаши Хоуп Карраскила училищното настоятелство ѝ е представило избора да напусне доброволно или да бъде уволнена. Тя е избрала първото.

Ръководителят на училищното настоятелство Барни Бишъп заяви, че миналата година предишният директор е изпратил известия до родителите, че творчеството на Микеланджело ще бъде обсъждано в час, а тази година това не е направено. Той нарече това груба грешка и заяви, че родителите имат право да знаят, когато на детето им се преподава спорна тема или се показват спорни изображения.

"Показването на статуята на Давид в нейната цялост е подходящо, но започва от определена възраст. И ние възнамеряваме да изясним на каква възраст", обяснява Бишоп.

От миналата година в щата Флорида действа местен закон, който забранява сексуалното образование и обсъждането на половата идентичност в училище до четвърти клас (9-10 години). Миналата седмица губернаторът републиканец на Флорида Рон ДеСантис предложи законът да обхване всички ученици до 12-и клас (17-18 г.).

Сега учителите, които нарушават закона, са заплашени от уволнение, включително и от загуба на учителския им лиценз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

4

Маги Стралска

28.03 2023 в 12:24

американски дебили.....

14469

3

случайно прочетох

28.03 2023 в 12:17

Кравари, сър!

625

2

1215

28.03 2023 в 11:19

Горкото неграмотно училищно настоятелство.Тези тесногръди загубеняци ще получат допълнителни тежки мозъчни увреждания,ако видят древногръдски или древноиндийски стенописи и керамика.

345

1

Джендо Джедев

28.03 2023 в 10:11

Флорида... И там са едни rednecks - не ти е работа!

 
X

Да помогнем на украинските деца!