Давид Барнеа е новият шеф на Мосад

OFFNews 25 май 2021 в 17:18 3037 0

Снимка Twitter

Давид Барнеа

Давид Барнеа е новият шеф на външното израелско разузнаване Мосад, обяви министър-председателят Бенямин Нетаняху, по време на ежегодната церемония този следобед, награждаваща офицери от службите за специални заслуги.

Давид Барнеа е на 56 години, досега е служил като заместник директор по организацията на Мосад и сега ще замени настоящия шеф на разузнаването Йоси Коен.

Започва работа в Мосад през 1996 година, а до издигането му като заместник директор отговаря за вербовката и управлението на агенти по приоритетното иранско направление и терористичната групировка Хизбула. 

Женен е и има четири деца. 

Основната задача на Барнеа ще бъде да предотврати достъпът на Иран до ядрени оръжия.

Още през декември Нетаняху обяви, че е намерил заместник на Коен, но името на Барнеа беше държано в тайна до днес, тъй като правилата на израелската военна цензура изисква конфиденциалност.

Действащият шеф на Мосад Йоси Коен пожела успех на колегата си:

„Пожелавам му успех на тази длъжност, убеден съм че бъдещия директор на Мосад ще направи велики неща и ще продължи да води службите по пътя на успеха и значимите постижения“ заяви той в кратко изявление по време на церемонията по награждаване.

По време на мандата си Коен посвети времето си основна на  работа по Арабските държави от Персийския залив. Миналата година стигна до мирни споразумения между Израел и Обединените Арабски емирства и Бахрейн . 

Очаква се Давид Барнеа официално да встъпи в длъжност на 1 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!