Датската кралица Маргрете II с последна обиколка в златната карета преди абдикацията (видео)

OFFNews 04 януари 2024 в 13:09 1077 2

Маргрете II

Снимка Getty Images

Датската кралица Маргрете II

Датската кралица пое на последното си пътуване в златна карета, преди официално да се откаже от трона по-късно този месец, съобщи Би Би Си.

Кралица Маргрете II ще се оттегли официално на 14 януари, след като обяви изненадваща абдикация в новогодишната нощ.

„На 14 януари 2024 г., 52 години след като наследих моя любим баща, ще се оттегля като кралица на Дания. Ще оставя трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик“, заяви тя в новогодишното си обръщение, което бе излъчено по телевизията.

Според датската традиция каретата се използва само веднъж годишно за новогодишната церемониална обиколка.

Тя превозва кралицата по краткото пътуване от Амалиенборг, където живее в момента, до замъка Кристиансборг, и двата в Копенхаген. Тя ще се върне по-късно през деня.

На 83-годишна възраст датската кралица, далечна братовчедка на покойната кралица Елизабет II, е най-възрастният монарх сред коронованите особи. След смъртта на Елизабет, Маргрете Датска бе единствената кралица в света.

Кралицата на Дания е и държавен глава на датската държава, върховен главнокомандващ и началник на датските въоръжени сили, както и и глава на датската църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

04.01 2024 в 13:48

Хем си прав, хем не си. Да се чете така:

"Резидентът в България иска да е и държавен глава на руската държава на Балканите, върховен главнокомандващ и началник на руските въоръжени сили на Балканите, както и и глава на руската църква на Балканите."

135

1

Far Rider

04.01 2024 в 13:46

Цитат:"Кралицата на Дания е и държавен глава на датската държава, върховен главнокомандващ и началник на датските въоръжени сили, както и и глава на датската църква.". Сега разбирам като кого иска да е Румен Радев!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки