Държавният департамент на САЩ разреши продажбата на 116 танка M1A1 Abrams на Полша

OFFNews 07 декември 2022 в 09:35 5122 2

M1A1 Abrams

Снимка Twitter / Mariusz Blaszczak

M1A1 Abrams

Държавният департамент на САЩ разреши продажбата на 116 танка M1A1 Abrams (Ейбрамс) и свързаното с тях оборудване на Полша на цена, която не надвишава 3,75 милиарда долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на Пентагона (DSCA). Вицепремиерът и министърт на отбраната на Полша Мариуш Блашчак съобщи новината в Туирът и коментира, че това е „още една стъпка по пътя към увеличаване на бронирания потенциал на полските въоръжени сили“.

„Предложената продажба ще подобри способността на Полша да посреща настоящи и бъдещи заплахи чрез осигуряване на надеждна сила, която е в състояние да възпира противниците и да участва в операции на НАТО “, се казва същото време в съобщението на DSCA.

Според съобщението поръчката включва 116 танка, както и 12 транспортни машини M88A2 Hercules, осем инженерни мостови системи M1074 Joint Assault Bridges, шест командни транспортни машини M577, 26 машини HMMWV (Humvee) и 26 леки бронирани транспортни машини JLTV, както и картечници и десетки хиляди танкови боеприпаси.

"Поредната стъпка по пътя към увеличаване на бронирания потенциал на полските въоръжени сили е зад гърба ни. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на допълнителни 116 танка Abrams с боеприпаси на Полша. Започваме преговори за цените. Първите доставки са възможни през 2023 г. Силната армия означава сигурна Полша", написа коментира военният министър Блашчак.

Според съобщението на полското министерство на националната отбрана тези танкове M1A1 Abrams трябва да запълнят празнината след машините, които Полша предложи на Украйна.

Сделката с Вашингтон за танковете имаше критици в лицето на опозиционни политици и военни от резерва, които твърдяха, че цената на която Варшава купува танковете е твърде висока. Военният експерт Ярослав Волски обаче обясни във вторник вечерта какво купува полската армия за максималната цена от 3.75 милиарда долара. 

"Още веднъж. Купуваме уж "танкове" за 3.75 милиарда долара уж прекалено скъпо, а реално само боеприпасите, които получаваме в пакета струват над 2 милиарда долара. Танковете са само бонус към най-голямата покупка на боеприпаси, която сме правили от 1990 година насам", коментира Волски. Експертът подчертава, че в сделката за тази цена влизат 60 хиляди снаряда с трасиращо устройство от пето поколение M829A4 от типа APFSDS-T (пенетратор), проектирани така, че са в състояние да пробият фронтално и бронята на най-укрепените руски танкове и стоманено-керамичната основна броня.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика