Даря Трепова получи 27 г. затвор за убийството на блогъра националист Владлен Татарски

OFFNews 25 януари 2024 в 14:41 2413 0

Трепова

Снимка ТАСС

Даря Трепова

26-годишната Даря Трепова, обвинена в убийството на военния кореспондент и блогър Владлен Татарски, е осъдена на 27 г. затвор. Прокуратурата настояваше за 28 г. зад решетките.

Трепова е осъдена на 18 г. лишаване от свобода с ограничение на свободата за 2 г. по член за терористичен акт. По член за незаконна продажба на взривни вещества съдът й дава още 13 г. и 600 000 рубли глоба, а по член за фалшиви документи - 2 г. Общото наказание в крайна сметка е 27 г.

Даря Трепова е обвинена в извършването на терористичен акт, довел до смъртта на човек. Тя е задържана на 3 април 2023 г. - ден след експлозията в кафене Street Food Bar No. 1 в Санкт Петербург, където се е състояла среща с националиста Владлен Татарски (истинско име - Максим Фомин). Трепова донася на срещата статуетка с взривно устройство в нея и я предава на Татарски.

Пред съда Даря Трепова заяви, че задачата да се срещне с Татарски ѝ е била възложена от Роман Попков, журналист, живеещ в Украйна, и мъж с прякор "Гещалт", като в замяна на това е обещал да я заведе в Украйна. Трепова твърди, че не е знаела за експлозива в статуетката - Попков и "Гещалт" ѝ казали, че има подслушвателно и проследяващо устройство.

На 17 януари съпругът на Даря Трепова - Дмитрий Рилов, изисква от Попков да признае, че е организирал убийството на "военния кореспондентка". Журналистът отрича да е замесен в убийството. 

Кой е Владлен Татарски

Истинското име на Владлен Татарски е Максим Фомин от град Макеевка в Донецка област. Руските медии го наричат военен кореспондент, но той не е бил журналист и се е сражавал в Украйна.

Преди това обаче излежава присъда за въоръжен банков обир в една от колониите в Донецка област. Скоро след като колонията преминава под контрола на сепаратистите, Татарски е освободен и се бие в отряда на полевия командир Игор Безлер. Участва във военни операции на страната на сепаратистите до 2021 г., а в същото време - заедно с един от наемниците на ЧВК "Вагнер", поддържа канал в YouTube.

С началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна отива на фронта и разказва за операциите, в които е участвал, в своя канал в Телеграм, за който бяха абонирани повече от половин милион души. Коментира активно за руските медии.

В края на септември блогърът е поканен в Кремъл, за да подпише споразумения за "анексирането" (присъединяването) на четири украински области. Оттам той записва превърналия се в известен призив в подкрепа на действията на Кремъл: "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим онези, които ни трябват. Всичко ще бъде така, както ни харесва. С Бога напред."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!