Дарение с условие: Румъния ще даде на Украйна своя ''Пейтриът'', само ако получи ПВО в замяна

OFFNews 20 юни 2024 в 16:44 3804 0

Румънското и украинското знаме

Снимка Getty Images/Архив

Румънският и украинският флаг

Румъния ще предаде на Украйна своята американска зенитно-ракетна система "Пейтриът", но само ако получи подобна система за защита на собственото си небе.

Такова решение е взел Висшият съвет по отбрана, съобщиха местните медии, предаде УНИАН.

В доклада на Висшия отбранителен съвет пише, че решението е взето в тясна координация с членовете на НАТО заради "значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено енергийна".

Изпращането на системата за противовъздушна отбрана зависи от това дали Румъния ще получи подобна или равностойна система от НАТО, пише в изявление, публикувано в официалния сайт на румънското президентство.

"Позицията на Румъния е и ще остане недвусмислена в многостранната подкрепа за Украйна заедно с международната общност в легитимното ѝ право на самозащита пред лицето на незаконната и непровокирана руска агресия", пише в изявлението.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че решението на Румъния ще заздрави противовъздушния щит на Украйна и сигурността в цяла Европа.

"Този критично важен принос ще заздрави нашия въздушен щит и ще ни помогне по-добре да защитим нашия народ и критична инфраструктура от руския въздушен терор", написа той в социалната мрежа "Х".

В началото на юни румънският министър-председател Марсел Чолаку говори за възможността за прехвърляне на системата за противовъздушна отбрана. Тогава той коментира, че въпросът все още се обсъжда.

Днес стана ясно, че Съединените щати искат да спрат поръчката за такива системи и ракети за тях, докато Украйна не получи всички необходими комплекси за защита на небето.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството