Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дънките и бърбънът поскъпват: днес ЕС наложи контра мита на САЩ

OFFNews 22 юни 2018 в 08:25 5503 2

Европейският съюз предприе контраофанзива в търговския конфликт с американския президент Доналд Тръмп. В полунощ брюкселско време официално влязоха в сила допълнителните мита върху десетки американски стоки, което означава, че те ще поскъпнат на европейските пазари. В списъка са стоки като дънки, бърбън, мотори, портокалов сок и др. Става въпрос за стоки на обща стойност 2.8 милиарда евро.

Тези мерки са в отговор на митата от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, наложени от САЩ на повечето страни в света. Така американските производители, които използват алуминий и стомана - например на автомобили, ще плащат повече, за да ги внесат. Сума, която в крайна сметка ще излезе от джобовете на потребителите.

"Избрахме продукти като (моторите) "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на (европейския) пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни вчера заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, цитиран от БТА.

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че наложените мита от САЩ на ЕС са срещу "всяка логика и историята". Европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом определи решението като "едностранно" и "неоснователно". То не е оставило друг избор на Евросъюза, смята тя и увери, че ако САЩ премахнат митата, и европейските контрамерки ще бъдат отменени.

Междувременно Индия обяви, че ще повиши митата на 29 продукта, внасяни от САЩ, включително земеделска продукция, продукти от желязо и стомана. Промените ще влязат в сила на 4 август и ще се отразят на американските бадеми, фъстъци, нахут и др. САЩ изнасят най-много бадеми именно за Индия.

В началото на юни Мексико наложи ответни мерки срещу САЩ, а в началото на юли това смята да направи и Канада.

Напрежението между САЩ и Китай нараства все повече.

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа приключиха вчерашната сесия на червено.

Тръмп обмисля да наложи мита и на чуждестранните автомобили, което ще нанесе особени вреди на японските и германските производители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

tchit64

22.06 2018 в 12:40

И кои дънки поскъпват? Щота аз не съм виждал/ и носил/ оригинални американски дънки от 1990та

16193

1

SC

22.06 2018 в 09:54

Портокалов сок от САЩ?
 
X

Подкастът на OFFNews