Дания сне обвиненията по шпионско дело, за да не се разкрива секретна информация

OFFNews 01 ноември 2023 в 20:28 1900 1

Клаус Хьорт Фредериксе

Снимка БТА/АП

Клаус Хьорт Фредериксе

Дания сне обвиненията срещу бивш министър на отбраната и ексшеф на разузнаването за изтичане на класифицирана информация, съобщиха датски прокурори, след като съдът постанови, че секретните материали може да станат обществено достояние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На бившия министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен и бившия шеф на датското военно разузнаване Ларс Финдсен бяха повдигнати обвинения по рядко използван член от наказателния кодекс, който предвижда максимално наказание от 12 г. затвор.

И двамата отрекоха да са извършили закононарушение, след като им бяха повдигнати обвинения.

Обвиненията бяха свалени след поредица от решения на Върховния съд процесът срещу бившия министър да не протича при закрити врата, което означава, че класифицирана информация не може да бъде разгласена в съда.

"Класифицирана информация играе ключова роля в тези дела. Без възможността да я представи в съда обвинението няма шанс да докаже нищо", посочи прокуратурата.

"Фактът, че съществени доказателства не могат да бъдат разкрити, е проблем, но предвид обстоятелствата не може да бъде другояче", заяви главният прокурор Ян Рекендорф, цитиран от Франс прес.

"Ако законът не може да бъде приложен, това означава, че в Дания може да се окаже, че нямаме наказателна защита срещу нарушаване на тайната за най-конфиденциалната информация в страната", добави той.

Конкретните обвинения не бяха огласени, но Фредериксен намекна пред местни медии, че те са базирани на публични изявления за секретно споразумение в сферата на разузнаването между Дания и Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика