Дания потвърди: Дава на Украйна да използва изтребители Ф-16 срещу военни цели в Русия

OFFNews 30 май 2024 в 16:15 2654 2

F-16

Снимка Wikipedia

F-16

Дания потвърди разрешението си дарените от страната изтребители Ф-16 да нанасят удари по военни цели и на руска територия, заяви днес датският външен министър Ларс Льоке Расмусен преди среща на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

Той каза, че още от началото на процеса по вземане на решение относно доставките на самолети Ф-16 за Украйна на Дания й е било известно, че тези изтребители и други способности, са дарявани на Украйна за отбрана и могат да се използват срещу руски военни цели, включително на руска територия, предаде агенция Укринформ.

„Краткият отговор е „Да“. Това не е нова позиция, тя е част от нашия принос. Когато обсъждахме това с нашата комисия по външни работи в датския парламент, от самото начало го заявихме много ясно - че това е част от отбраната, която вероятно ще предполага и атаки по военни обекти на руска територия", посочи датският министър.

Дания планира да предостави първите изтребители Ф-16 най-рано това лято, а Нидерландия – по-късно през есента. Копенхаген е един от инициаторите на т. нар. самолетна коалиция за Украйна.

На 16 май Дания обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 750 млн. евро. Пакетът ще укрепи противовъздушната отбрана и артилерийския потенциал на Украйна. Дания проучва също възможностите за инвестиране в украинската военна промишленост, отбелязва Укринформ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1273

    2

    Johnny B Goode

    31.05 2024 в 00:44

    Ми защото датчаните са разбрали, че ако рашките решат да им изстрелят ракети за отмъщение, вероятността да улучат Дания клони към нула.

    145

    1

    Джендо Джедев

    30.05 2024 в 16:48

    Датчаните имат повече топки от янките!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх