Далече от Путин. Двама руснаци избягаха от мобилизацията в Русия с лодка до Аляска

Красимир Крумов 07 октомври 2022 в 10:08 10016 2

Лодката е минала през Беринговия пролив

Снимка Getty Images / Google Maps

Лодката е минала през Беринговия проток.

Местните власти на американския остров Сейнт Лорънс в Аляска са уведомили във вторник бреговата охрана на САЩ, че двама чужденци (в първоначалната формулировка двама руснаци) са доплавали близо до островното селце Гамбел с малка лодка, съобщи Alaska News Sources.

Говорителят на сенатора републиканец от Аляска и бивш морски пехотинец Дан Съливан съобщи, че сенаторът е бил уведомен за ситуацията, след като с него се свързал един от високопоставените местни лидери в района на Беринговия проток рано сутринта във вторник. Оказало се, че пришълците са дошли от Русия, до чиито брегове са около 40 мили, но са изминали реално близо 300 от пристанищното градче, от което са тръгнали.

От офиса на Съливан излязоха със съобщение, в което в частност се казва:

„Предвид сегашното повишено напрежение с Русия, сенатор Съливан се обади на секретаря на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) и разговаря с него, както и с друг високопоставен служител на DHS. След тези обаждания митническата и гранична служба стартира процес, който трябва да определи допустимостта на тези лица за влизане в Съединените щати.“

Бреговата охрана на САЩ потвърди, че мъжете са били отведени в сградата за обществена безопасност в Гамбел. Градският чиновник Къртис Силук каза, че мъжете са били откарани със самолет от острова във вторник до Анкоридж. Според Силук мъжете казали на селяните, че са отплавали с лодката си от град Егвекинот в Североизточна Русия, на около 300 мили по море. Бегълците били разказали, че бягат от мобилизация в редиците на руската армия.

Ситуацията, която е извънредно произшествие за спокойната общност в тази част на Аляска беше коментирана и от губернатора Майк Дънливи.

„Тези двама души, които дойдоха от Русия с лодка и бяха задържани в Гамбел, както разбирам, те са в Анкоридж и сега с тях се занимават федералните власти. Не очакваме непрекъснат поток от хора или флотилия от бягащи. Нямаме индикации, че това ще се случи, така че това може да е еднократно.” – коментира Дънливи.

Телевизионният канал KTOO уточнява, че руснаците са поискали политическо убежище в САЩ. В социалните мрежи в Аляска вървят бурни дискусии за това как е възможно при температура на въздуха, падаща до 4-5 градуса по Целзий двама неопитни бегълци от казармата да преплават Беринговия проток и се питат какъв модел е лодката. Мнозина изказват предпазливото подозрение, че двамата може да са руски шпиони и предлагат да бъдат върнати в страната им.

Инцидентът се разследва от Министерството на вътрешната сигурност, допълва Alaska News Sources.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

2

Kalina F

07.10 2022 в 12:32

Който може ще се спаси от болния мозък

345

1

Джендо Джедев

07.10 2022 в 10:18

Малко като Кубинското преселение. Щом и чукчитата се усетиха...

Виц от соца:

Пиян чукча крещи в центъра на селото:

- Американец лош! Америнакец да умре!

Минава местното партийно величие и с мазна усмивка го пита:

- Правилно, чукча, правилно! И защо е лош американецът?
- Ами взел Аляска, а не взел Чукотка!