Да не стане като с Хитлер? Без съболезнования: Ирландия не би изпратила делегация на погребението на Путин

OFFNews 27 юли 2023 в 16:18 5403 2

Снимка Кремъл

Владимир Путин на погребението на Владимир Жириновски. А кой ще дойде на неговото погребение един ден? Лео Варадкар няма да е там.

"Не мисля", така отговори ирландският премиер Лео Варадкар, запитан дали би изказал съболезнования на Русия, ако Владимир Путин умре. "Не мога да си представя Ирландия да бъде представена на погребението му", каза ръководителят на ирландското правителство. Откъде се пръкна въпросът? Журналисти питаха Варадкар за това след посещението му в Киев, като по този начин направиха аналог с политически гаф отпреди близо 80 години.

Дипломатическият гаф, послужил за подложка на въпроса, беше извършен от министър-председателя на Ирландия по време на Втората световна война Имон де Валера. През 1945-а година де Валера поднася съболезнования на германския пълномощен министър в Ирландия Едуард Хемпел във връзка със самоубийството на Адолф Хитлер. Премиерът де Валера и секретарят на МВнР Джо Уолш специално посещават на 2 май дома му в Дън Лери, за да изразят официалните си съболезнования по повод смъртта на Фюрера. Пресата описва германския дипломат като разстроен от новината и кършещ ръцете си от мъка. На следващия ден, 3 май, Хемпел е бил посетен и от първия президент на страната Дъглас Хайд.

През 1945 година думите на ирландския премиер предизвикват международен скандал и му нанасят големи имиджови щети, напомня "Индипендънт".

Сега пресата в Ирландия скова подобна мизансцена след пътуването на Лео Варадкар до Киев, където той се срещна с президента Володимир Зеленски и заяви подкрепа за Украйна "докато е нужно".

"Не се бях замислял за това преди. Ще поднесе ли Ирландия съболезнования след смъртта на Путин? Не мисля. Това е добър въпрос. Не мога да си представя Ирландия да бъде представена на погребението му", обобщи премиерът. Шефът на Ирландското правителство е в списъка на 52-те ключови официални лица на Ирландия, на които е забранено да влизат в Русия заради русофобски настроения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

27.07 2023 в 19:29

Най-малкото Лукашенко, Ким, Си, някой аятолах и африкански президент. Ще има десетина опечалени за Путя.

-1650

1

ob1

27.07 2023 в 17:07

Рано е още за погребение, първо орките трябва да си го удушат... След това и в канавка да го метнат е все тая :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!