CO2 в атмосферата достигнал рекордни нива през 2016-та

OFFNews 30 октомври 2017 в 15:32 3337 2

Снимка sxc.hu

Концентрациите на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата на Земята са се повишили до рекордно високи стойности през 2016 г. Това показват данните на Световната метеорологична организация, цитирани от Би Би Си.

Увеличението през миналата година е било с 50% по-високо от средното за последните 10 години.

Изследователите подчертават, че комбинацията от човешката дейност и метеорологичния феномен "Ел Ниньо" са довели CO2 до равнище, което не е било виждано от 800 хил. години.

Учените изтъкват, че това рискува да направи целите за глобалната температура до голяма степен недостижими.

Съгласно Парижкото споразумение за климата увеличението на глобалната температура трябва да бъде "доста под 2 градуса по Целзий", за да се избегнат катастрофични сценарии.

Тазгодишното изследване за парниковите газове, изготвен от Световната метеорологична организация, се основава на измервания, направени в 51 страни. Изследователски пунктове, разположени по целия свят, измерват концентрациите на затоплящи газове, включително въглероден диоксид, метан и азотен оксид.

"Най-голямото увеличение беше в предишния пик на Ел Ниньо през 1997-1998 г. и беше 2,7 частици на милион, а сега е 3,3 частици на милион, то е също така 50 процента по-високо от средното за последните 10 години", каза д-р Оксана Тарасова, която е ръководител на глобалната програма за наблюдение на атмосферата.

Емисиите от човешки източници са се забавили през последните няколко години според проучването, но според д-р Тарасова, общото натрупано количество в атмосферата е всъщност от значение, след като CO2 остава горе и активен в продължение на векове.

През последните 70 години, допълва се в доклада, повишаването на CO2 в атмосферата е близо 100 пъти по-голямо, отколкото е било в края на последната ледникова епоха.

Бързо увеличаващите се нива на CO2 в атмосферата и други газове имат потенциала, според проучването, да "инициират непредвидими промени в климатичната система, водейки до сериозни екологични и икономически проблеми".

В изследването се отбелязва, че от 1990 г. насам е отчетено 40% увеличение на общото радиационно въздействие, като това е ефектът от затоплянето върху нашия климат от всички парникови газове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

31.10 2017 в 08:45

Къв е проблема? Точно група скучаещи кукундрели, могат да заведат някво дело за някъв рекет срещу София. Па ако някой им даде нещо - берекет версин.

15914

1

поп Дръвчо

30.10 2017 в 17:04

Споко, и този рекорд ще подобрим
 
X

Подкастът на OFFNews