CNN: Украйна спешно се нуждае от изтребители F-16, но те няма да дойдат скоро

Рени Петрова 19 август 2023 в 17:15 2958 2

Снимка Wikimedia

Дълбочината и честотата на кратерите на фронтовата линия Орехово е отличен пример защо Украйна спешно се нуждае от изтребители F-16, тъй като украинските войски умират всеки ден поради руското въздушно превъзходство, пише Си Ен Ен. 

Но въпреки обещанията на Запада дори обучението на украински пилоти все още не е започнало и факт е, че Украйна едва ли ще получи тези самолети до следващата година.

Критиците на бавния темп на украинската контраофанзива изглежда са създали свръхчовешка Украйна, способна да унищожи всякакви основни военни принципи, въз основа на провала на руските позиции в светкавичната офанзива на Киев срещу Харков и Херсон миналата година. Сега те очакват армия, която беше почти отписана преди 18 месеца, ще може да постигне подвиг, който никоя армия на НАТО дори не би направила, се казва в статията.

Си Ен Ен подчертава, че армиите на НАТО дори не биха помислили да напредват през минните полета и отбраната в южната част на Запорожкия фронт без броня от висок клас, противоминно оборудване, превъзходство във въздуха и добре обучени сили.

Но някак си Западът си позволи лукса на нетърпение поради факта, че Украйна не е в състояние с армия от мобилизирани млади хора, набързо обучени на нова техника, да завземе територията, която Русия държи до есента.

Отбелязва се, че украинските военни знаят много добре какво въздействие могат да имат F-16 върху руските сили и бойни операции, тъй като те самите сега страдат от руски самолети.

Един украински морски пехотинец на южния фронт обясни пред CNN: "Много добре разбирам какво представлява авиацията с нейното оборудване и огнева мощ. Много е страшно".

Според него руснаците ще почувстват същите последствия от F-16, каквито и украинците. "Това значително ще опрости задачата, тъй като те няма да се чувстват сигурни в тиловите си позиции. Не всеки ще бъде психологически готов да се върне в окопите след въздушен удар", добавят военните.

Освен това F-16 ще позволят да се прихванат ракети или да предизвикват някои руски самолети, които ги изстрелват от голямо разстояние. Това важи особено за големите украински градове, където сирените за въздушна атака звучат толкова постоянно, че местните жители са свикнали почти да не реагират на тях.

"Това би разбило реалността на терора, който Москва отприщва всяка нощ върху цивилни райони. Когато лежите в Днепър, слушате сирени и чакате експлозии, всеки дебат дали Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана изглежда смешен", пише CNN.

Изданието отбелязва, че задачата за доставка на самолети от висок клас на Украйна в най-кратки срокове винаги е била амбициозна. Въпреки това, доставката на изтребители F-16, заедно с интензивното обучение и поддръжка, които те изискват, ще доближи НАТО до статута на участник във войната.

"Може би е направено изчислението, че рискът НАТО да бъде въвлечен във войната е твърде висок, за да оправдае по-бързото настъпление на въоръжените сили на Украйна с помощта на F-16. Какво е по-лесно да се залага вместо това дали Украйна може да успее в неговата контраофанзива, когато едната й ръка е вързана зад гърба й“, пише CNN.

F-16 за Украйна - какво се знае

Съединените щати наскоро обявиха, че Вашингтон, заедно с европейските си съюзници, работи за това обучението на украински пилоти на изтребители F-16 да започне възможно най-скоро.

Обучението на украинските летци трябваше да започне през юни . Западните медии писаха, че именно Съединените американски щати могат да забавят началото на ученията. В средата на юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че президентът Джо Байдън вече е дал зелена светлина, но Европа се нуждае от още няколко седмици, за да се подготви .

Според The ​​Washington Post завършването на ученията на първата група украински пилоти може да се очаква поне през лятото на 2024 г.

На 18 август Министерството на отбраната на Дания обяви, че украинските военни ще започнат да се учат да работят с американски изтребители F-16 в тази страна в края на този месец. Коалиция от 11 държави ще участва в тези учения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

27.08 2023 в 08:58

На никой от западните политици не му пука, че умират хора. Нашият живот няма никаква цена за тях. По-важното е да си постигнат техните цинични и егоистични цели! Затова се бавят доставките.
 
X

Да помогнем на украинските деца!